<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 27, 2023

Turkije staat stil bij schandalige militaire coup van 1960

In Turkije is zaterdag stilgestaan bij de militaire staatsgreep van 1960 die leidde tot de executie van de toenmalige premier Adnan Menderes, samen met vooraanstaande leden van de Democratische Partij.

“63 jaar geleden, op 27 mei, moest Turkije zijn eerste militaire staatsgreep ondergaan na de overgang naar een meerpartijenstelsel”, benadrukte de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in Istanbul tijdens een bezoek aan het graf van Menderes.

Hij onderstreepte dat 27 mei “een van de donkerste dagen” in de geschiedenis van Turkije is. “Deze staatsgreep, uitgevoerd door een groep binnen de Turkse Strijdkrachten, verhinderde niet alleen onze beweging naar democratie en ontwikkeling, maar liet ook diepe wonden achter in onze harten.”

De Democratische Partij kwam in 1950 aan de macht en maakte een einde aan Turkije’s eenpartijtijdperk van de heerschappij van de Republikeinse Volkspartij (CHP).

Menderes werd de eerste niet-CHP-premier. Menderes won nog twee verkiezingen in 1954 en 1957 en bleef het volgende decennium aan de macht.

Tijdens een periode van economische tegenspoed in 1960 pleegde een groep militaire officieren uit het middenkader een staatsgreep. Menderes en veertien leden van zijn regering werden beschuldigd van ‘verraad en misbruik van openbare middelen’.

Ze stonden terecht in een militaire rechtbank op het eiland Yassıada in de Zee van Marmara. In 1961 werden Menderes en zijn ministers Hasan Polatkan en Fatin Rustu Zorlu ter dood veroordeeld.

Yassıada werd in 2013 omgedoopt tot Democratie en Vrijheidseiland (LEES meer + FOTO’S). “We hebben van Yassıada een eiland van democratie en vrijheden gemaakt op een manier die de herinnering aan onze martelaren voor altijd levend zal houden”, aldus Erdoğan, die ook een bezoek bracht aan de graven van oud-president Turgut Özal en voormalig premier Necmettin Erbakan.

Vicepresident Fuat Oktay verklaarde: “We zullen onze strijd voor democratie niet opgeven tegen enige voogdij die de wil van onze geliefde natie negeert.”

De voorzitter van het Turkse parlement, Mustafa Şentop, reageerde dat 27 mei een dag is die Turkije zich herinnert als een “schande” in zijn geschiedenis. “De staatsgreep van 27 mei was het keerpunt in een periode waarin de nationale wil werd gegijzeld. We mogen niet vergeten dat de belangrijkste reden voor elke staatsgreep in ons land is om te voorkomen dat Turkije de macht krijgt om een onafhankelijk beleid te voeren”, aldus Şentop.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 27-05-2023

May 27, 2023
Loading posts...