<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 18, 2019

Turkije trekt Nederlandse inlichtingen niet in twijfel

Turkije heeft na de uitzetting van de Nederlandse journalist Johanna Cornelia Boersma (30) benadrukt inlichtingen uit Nederland niet in twijfel te trekken. Het land handelde volgens geldende protocollen nadat de Nederlandse politie aangaf dat Boersma, werkzaam voor Het Financieele Dagblad, banden heeft met terreurgroep Jabhat al-Nusra.

Communicatiedirecteur Fahrettin Altun van het Turkse presidentiële paleis maakte via Twitter duidelijk er op basis van inlichtingen uit Nederland is gehandeld en voorzorgsmaatregelen zijn genomen.

“Als een geloofwaardige buitenlandse overheidsinstantie je vertelt dat een van zijn burgers banden heeft met terrorisme, dan neem je geen risico’s”, schreef Altun. “We gaan niet speculeren over de geloofwaardigheid van hun inlichtingen.”

Harde klap

De uitzetting van Boersma maakte veel los in Nederland. Nederlandse mediamensen en politici beschuldigen in de eerste instantie Turkije dat er geen persvrijheid zou zijn in dat land en Boersma vandaar op het vliegtuig richting Amsterdam is gezet.

De verklaring van Turkije dat de Nederlandse politie daarom vroeg vanwege terreurbanden, kwam zeer hard aan bij deze vakmensen en mediagroepen, die een volledige ommezwaai moesten maken in hun verklaringen en artikelen, zo ook te lezen in vele reacties op sociale media (LEES meer). Kort daarna werden op eigen bodem diverse Nederlandse instanties beschuldigd vanwege de gang van zaken omtrent Boersma.

In een avondprogramma van de staatsomroep is beweerd dat met het uitleveringsverzoek “Turkije een cadeautje is gegeven”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC – AA – ANKARA | Gepubliceerd: 18-01-2019

Jan 18, 2019
Loading posts...