<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 11, 2018

Turkije vanuit Brussel: S-400 komt al volgend jaar

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, bevestigde woensdag de ontvangstdatum van het Russische luchtverdedigingssysteem S-400.

De eerste luchtdoelraketten worden eind volgend jaar geleverd, zei Mevlüt Çavuşoğlu tijdens de NAVO-top in Brussel.

Çavuşoğlu zei dat naast de VS, ook sommige andere NAVO-lidstaten vraagtekens hebben bij de aankoop, “maar daar moet een einde aan komen”.

“We kunnen het technische gedeelte begrijpen. Het is bijvoorbeeld begrijpelijk dat ze vragen of de S-400 de NAVO, NAVO-systemen of bondgenoten als een vijandig doelwit zal zien. Daar zijn we ook gevoelig voor”, legde de Turkse minister uit. “We hebben dit al in onze voorwaarden vastgelegd (dat het niet gebeurt),” voegde hij eraan toe.

Deal

Afgelopen december kondigde Turkije aan dat het een overeenkomst met Rusland had gesloten voor de aanschaf van twee S-400-systemen voor 2020. In april zijn beide partijen het eens geworden over een vroegtijdige levering van de systemen.

De S-400 is het meest geavanceerde raketverdedigingssysteem van Rusland, met de mogelijkheid om drie soorten raketten te vervoeren die doelen kunnen vernietigen, inclusief ballistische en kruisraketten.

Boycot

In juni keurde de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel goed dat de verkoop van JSF’s (F-35) aan Turkije verbood, daarbij verwijzend naar de aankoop van de S-400 en de Amerikaanse ‘burgers’ die Turkije vasthoudt. Maar zo’n boycot heeft consequenties voor de hele wereld, laten experts weten (LEES meer)

Çavuşoğlu wees ook de bewering af dat Turkije zich afkeert van de NAVO. “Als onze NAVO-bondgenoten aan onze behoeften zouden voldoen, zouden wij het van hun kopen en kregen zij voorrang (maar die verkoop wordt Turkije onmogelijk gemaakt).”

Steun

De NAVO bevestigde woensdag dat Turkije wordt bedreigd met ballistische raketten uit Syrië en ze dit volgen. De alliantie beloofde Turkije steun (LEES meer), maar Turkije wil het zekere voor het onzekere nemen met de S-400 en zich sneller en beter verdedigen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BRUSSEL | Gepubliceerd: 11-07-2018

Jul 11, 2018
blog comments powered by Disqus
Loading posts...