<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 16, 2018

Turkije verhoogt druk op NAVO: Kies nu je kant

Het is volgens de Turkse premier Binali Yıldırım hoog tijd dat de NAVO kant kiest. De organisatie heeft twee keuzes: NAVO-bondgenoot Turkije of een “zooitje terroristen in Noord-Syrië, waar de VS een terreurleger van heeft gemaakt”.

Die vraag stelde Yıldırım dinsdag in Ankara.

“Sinds wanneer is het aan terreurgroepen (PYD/YPG) om de zuidergrens van Turkije, die ook een NAVO-grens is, te bewaken?’, vroeg de Turkse premier zich na het Amerikaanse besluit af. “We doen dat zelf wel. We zien vandaag wie onze echte bondgenoten zijn. De imperialisten zijn weer bezig en hebben plannen in de regio. Hier hoort ook het afzwakken van Turkije bij”, waarschuwde Yıldırım.

“Dit is een oproep aan al onze bondgenoten. We wachten op een oprecht antwoord. Gaan jullie je houden aan het NAVO-verdrag, of gaan jullie blijven samenwerken met terreurgroepen (PKK/PYD/YPG) die het op Turkije hebben gemunt?”, sprak de Turkse premier.

Dat antwoord is van cruciaal belang voor Turkije, zei hij. “We hebben nooit concessies gedaan als het gaat om onze soevereine rechten. Geen enkele macht op aarde kan de Turkse vlag neerhalen, onze gebedsoproepen beëindigen en onze natie verdelen.”

NAVO

De NAVO reageerde dinsdag direct na de Turkse toon en beweerde “bij te dragen aan de veiligheid van Turkije, dat een zeer waardevolle bondgenoot is”.

Schandaal

De NAVO kwam in november in opspraak na een schandaal tijdens een NAVO-oefening, waar Turkije als vijand was aangemerkt. (LEES meer)

Terreurleger

De plannen van de VS om een leger van PYD/YPG-terroristen, de Syrische PKK, op te richten in Noord-Syrië zijn niet nieuw. Turkije liet maandag weten Noord-Syrië van terroristen te gaan zuiveren en “de VS beter zelf zijn vlaggen kan ophalen uit terreurkantoren van de gesteunde PYD/YPG, voordat Turkije die zelf moet gaan overhandigen aan de Amerikanen.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 16-01-2018

Jan 16, 2018
Loading posts...