<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 05, 2018

Turkije veroordeelt Rusland wegens aanval op Idlib

Turkije heeft aan Rusland doorgegeven de recent aanval in de Syrische stad Idlib te veroordelen.

Dat liet de Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu woensdag weten.

“Na de aanval hebben onze instellingen contact met elkaar opgenomen. We hebben hen verteld dat dit verkeerd is”, vertelde de Turkse minister in Ankara tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Duitse tegenhanger Heiko Maas.

Çavuşoğlu zei dat de aanvallen gericht zijn op de complete inname van Idlib, “wat zeer risicovol en rampzalig is vanuit vele invalshoeken”.

Russische gevechtsvliegtuigen hebben dinsdag luchtbombardementen uitgevoerd op burger- en oppositiedoelen in Idlib.

Idlib ligt vlak bij de Turkse grens en is de thuisbasis van meer dan 3 miljoen Syriërs, van wie velen vluchtten uit andere steden na aanvallen van regeringsstrijdkrachten. Het Syrische regime heeft onlangs plannen aangekondigd om een ​​groot militair offensief te lanceren naar het gebied, dat wordt gecontroleerd door verschillende gewapende oppositiegroepen.

Dinsdag waarschuwde het humanitaire hoofd van de VN, Mark Lowcock, dat een dergelijk offensief zou leiden tot de “ergste humanitaire catastrofe in de 21e eeuw”. De VS verklaarde woensdagavond dat “Amerika zeer kwaad zal worden als er een catastrofe plaatsvindt in Idlib”.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, de Russische president Vladimir Putin en de Iraanse president Hassan Rouhani komen vrijdag bijeen in Teheran voor een trilaterale top over Syrië. De Duitse buitenlandminister verklaarde dat Duitsland Turkije steunt tijdens die top.

De speciale gezant van de VN, Staffan de Mistura, vroeg dinsdag Erdoğan om hulp voor een oplossing. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 05-09-2018

Sep 05, 2018
Loading posts...