<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 04, 2018

VN vraagt Erdoğan om situatie in Idlib op te lossen

De speciale gezant van de VN voor Syrië heeft dinsdag de leiders van Rusland en Turkije opgeroepen om een oplossing te vinden voor de situatie in de Syrische stad Idlib.

“Mijn oproep is aan president Putin en president Erdoğan; zijn jullie degenen die in staat waren om met elkaar te praten, een telefoongesprek te voeren, een plan van aanpak in te voeren die het einde kan betekenen van dat vreselijke gevaar [dat Idlib te wachten staat], nog voordat het erger wordt”, zei Staffan de Mistura tijdens een persconferentie op het VN-kantoor in Genève.

“Een telefoongesprek tussen twee van jullie zou een groot verschil maken, zelfs nog voor (de Syrië-top in) Teheran”, voegde hij eraan toe.

De gesprekken over Syrië tussen Iran, Rusland en Turkije zullen op 7 september in de Iraanse hoofdstad plaatsvinden.

De Mistura zei dat de situatie in Idlib zorgvuldig moet worden geëvalueerd in termen van politiek en militaire ingrijp en dat een duurzame oplossing niet onmogelijk is, omdat de een-op-één bijeenkomst van Erdoğan en Putin effectief zou zijn.

“Er is in het verleden vaak een redelijke, logische, niet-dramatische oplossing gevonden, daarom dring ik hen aan om te praten,” merkte De Mistura op. De prioriteit in Idlib is de bescherming van burgers, zei hij.

Eerder op dinsdag hield de Mistura een persconferentie in Genève, waar hij zei dat de organisatie zich zorgen maakt over een mogelijke operatie in Idlib door het regime van Assad en handlangers.

Burgers in de noordwestelijke provincie Idlib in Syrië vrezen voor een mogelijke aanval door het regime en bondgenoten en kijken uit naar Turkije om de veiligheid van de regio te waarborgen. (LEES meer + FOTO’S)

Inwoners dringen er bij Turkije op aan om het aantal observatiepunten in het gebied te vergroten om burgers te beschermen tegen een aanval waarvan zij geloven dat deze aanstaande is.

Idlib ligt vlak bij de Turkse grens en is de thuisbasis van meer dan 3 miljoen Syriërs, van wie velen vluchtten uit andere steden na aanvallen van regeringsstrijdkrachten.

In mei werd Idlib aangewezen als een zogeheten de-escalatiezone – waarin aanvallen en geweld uitdrukkelijk zijn verboden – als onderdeel van de lopende vredesbesprekingen in de Kazachse hoofdstad Astana.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – GENÈVE – ANKARA | Gepubliceerd: 04-09-2018

Sep 04, 2018
Loading posts...