<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 05, 2022

Turkije veroordeelt slappe daad NAVO

Ankara heeft kritiek geuit op het landcommando van de NAVO voor het verwijderen van zijn tweet waarin Turkije werd gefeliciteerd met een nationale herdenkingsdag. De verwijdering vond plaats op verzoek van Griekenland.

“Het is onaanvaardbaar dat het Land Command (LANDCOM) van de NAVO een bericht op sociale media ter ere van de Dag van de Overwinning op 30 augustus en de Dag van de Turkse Strijdkrachten verwijdert en zijn wil opgeeft aan een egoïstische en verwende houding van een ander NAVO-lid”, reageerde het Turkse ministerie van Defensie.

Verder is benadrukt dat de officiële naam die Turkije aan 30 augustus heeft gegeven “Dag van de Overwinning en Dag van de Turkse Strijdkrachten” is. “Dit is de wil van onze natie en kan niet worden veranderd.”

Het Turkse ministerie benadrukte dat het verwijderen van de tweet op “ongegrond verzoek” van een land dat niet aarzelt om zelfs NAVO-missies te saboteren door radarvergrendelingen op Turkse straaljagers te plaatsen, “de bedrijfsidentiteit en het prestige van de NAVO in diskrediet heeft gebracht”. “Of er nu Dag van de Overwinning is geschreven of niet, het feit dat we in 1922 de overwinning behaalden kan niet worden veranderd.”

LANDCOM tweette dinsdag een bericht ter gelegenheid van de honderdste herdenkingsjaar van Turkije, die de klinkende nederlaag herdenkt van de bezettende Griekse legers door de Turken in de slag om Dumlupınar in 1922. Dat bericht werd, nadat Griekenland een klacht had ingediend bij NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, verwijderd.

Donderdag tweette LANDCOM echter een nieuw bericht om Turkije te feliciteren en schreef: “We zijn dankbaar dat we Turkije als gastland hebben.”

Het Turkse ministerie onderstreepte dat samenwerking en de geest van alliantie de basisprincipes zijn achter de kracht van de NAVO. “Als NAVO-lid dat al 70 jaar aan zijn verplichtingen voldoet, verwachten we onze verantwoordelijkheden te vervullen in een geest van solidariteit en onpartijdigheid.”

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei vrijdag dat de negatieve uitingen van Griekenland over Turkije de banden tussen Ankara en de alliantie niet kunnen verzwakken. Griekenland “heeft geen waarde” in de NAVO, zei hij, benadrukkend dat de alliantie alleen met Turkije sterk is.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 05-09-2022

Sep 05, 2022
Loading posts...