<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Dec 14, 2018

Turkije verwelkomt deal tussen regering Jemen en rebellen

Turkije verwelkomt de overeenkomsten tussen de Jemenitische regering en Houthi-rebellen die zijn bereikt tijdens vredesbesprekingen in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken prees vrijdag de stappen om de situatie in de zuidwestelijke provincie Taiz van Jemen en de belangrijke havenstad Al-Hudaydah te verbeteren, waarin de partijen het eens werden over een staakt-het-vuren, evenals plannen voor een gevangenenruil met betrekking tot duizenden personen en gezinnen.

“We hechten ook veel belang aan de verzekering dat gesprekken over een kader voor onderhandelingen voor een politieke oplossing zullen worden voortgezet”, is verklaard door Turkije.

De verklaring onderstreepte ook dat Ankara’s grootste verwachting is dat de crisis in het door oorlog getroffen land en het lijden van de “Jemenitische broeders en zusters” van Turkije ten einde loopt, waarvan drie op de vier mensen hulp nodig hebben.

“Als voorzitter van de OIC [Organisatie van Islamitische samenwerking], zal Turkije de inspanningen van de VN voor duurzame vrede en stabiliteit in Jemen blijven ondersteunen in solidariteit met het Jemenitische volk.”

VN-gesteunde vredesbesprekingen tussen de Jemenitische regering en Houthi-rebellen begonnen afgelopen week in Zweden.

Het arme Jemen is sinds 2014 zwaar getroffen door geweld, toen Houthi-rebellen een groot deel van het land overrompelden, inclusief de hoofdstad Sanaa. Het conflict escaleerde in 2015 toen Saudi-Arabië en zijn Arabische bondgenoten een verwoestende luchtcampagne in Jemen lanceerden, gericht op de Houthi’s.

Saudi-Arabië en diens bondgenoten beschuldigen de Houthi’s ervan te fungeren voor het sjiitische Iran.

Jemen

Jemen vroeg deze week Turkije om nog meer hulp. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 14-12-2018

Dec 14, 2018
Loading posts...