<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 18, 2023

Turkije verwerpt EU-rapport over Armeniërs

Turkije heeft een recent rapport van het Europees Parlement over de betrekkingen tussen de EU en Armenië verworpen. Daarin staan enkele beschuldigingen met betrekking tot de gebeurtenissen in 1915, zo verwoordt door Ankara.

“Het is duidelijk dat het Europees Parlement (EP) erop staat ongegronde beschuldigingen over ons land en de gebeurtenissen in 1915 op te nemen in zijn inmiddels standaard rapport”, reageerde de Turkse buitenlandwoordvoerder Tanju Bilgiç vrijdag.

“Deze opvattingen, die onverenigbaar zijn met historische feiten en internationale rechtsnormen, hebben geen geldigheid voor ons”, benadrukte hij namens Turkije.

Hij vroeg het EP “te handelen in overeenstemming met de politieke moraal en het internationaal recht, in plaats van dergelijke eenzijdige en ongegronde beweringen te herhalen”.

De standpunt van Turkije over de gebeurtenissen van 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommigen de kant van de binnenvallende Russen kozen en in opstand kwamen tegen de Ottomaanse troepen. Een daaropvolgende verplaatsing van Armeniërs resulteerde in talloze slachtoffers.

Turkije maakt bezwaar tegen de presentatie van de incidenten als “genocide”, maar beschrijft de gebeurtenissen in 1915 als een tragedie waarbij beide partijen slachtoffers leden.

Ankara heeft herhaaldelijk de oprichting voorgesteld van een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië inclusief internationale experts om de kwestie aan te pakken. Maar Armenië wil daar niet aan meewerken en stelt zijn archieven, in tegenstelling tot Turkije, niet beschikbaar.

Normalisatie

Turkije en Armenië hebben recent besloten om de betrekkingen te normaliseren en daartoe begin 2022 officiële stappen gezet. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 18-03-2023

Mar 18, 2023
Loading posts...