<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 14, 2020

Turkije verwerpt Europese kritiek en verwijst naar Spanje

Turkije heeft de veroordelingen van de Europese Unie (EU) naar aanleiding van de huidige functie van de wereldberoemde Aya Sofya in Istanbul, die opnieuw een moskee is geworden, krachtig verworpen.

“Turkije verwerpt de veroordelingen aangaande de Aya Sofya Moskee”, reageerde de Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu dinsdag tijdens een ontmoeting met zijn Maltese tegenhanger in de hoofdstad Ankara.

“Zoals ik eerder zei, als [Josep] Borell, EU-commissaris voor buitenlands beleid, zei dat ‘het beter zou zijn als het niet [als moskee] openging’, dan respecteer ik dat. Als hij zei dat ‘het beter een museum bleef’, dan respecteer ik dat ook. Maar we verwerpen het woord ‘veroordelen’”, legde Çavuşoğlu uit.

De Turkse minister verwees naar het 800-jarige Moorse erfgoed in het Europese Spanje. “In Spanje zijn enkele moskeeën in kerken veranderd. Zullen we dan tegen Spanje zeggen dat die kerken weer moskeeën moeten worden en we ze veroordelen vanwege hun daden? Het gaat om een kwestie met betrekking tot de soevereine rechten van Turkije”, maakte Çavuşoğlu Europa duidelijk.

Vrijdag vernietigde een hoge Turkse rechter een kabinetsdecreet uit 1934 dat van de Aya Sofya een museum had gemaakt, welke 85 jaar zo bleef, maar nu weer een moskee is. Turkije werd daarop maandag veroordeeld door EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Vóór 1934 was de Aya Sofya al bijna 500 jaar een moskee.

Rusland

Rusland verklaarde maandag dat niemand zich met de interne aangelegenheden van Turkije dient te bemoeien. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 14-07-2020

Jul 14, 2020
Loading posts...