<< Terug naar home | Highlights

Posted by Ak Ajans Nederland
Dec 06, 2017

Turkije: VS brengt chaos in regio, moslimlanden komen bijeen

Het Jeruzalem-plan van de Amerikaanse president Donald Trump brengt chaos met zich mee in de regio.

Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken als reactie op inspanningen van Trump om Jeruzalem als Israëlische hoofdstad te erkennen. “Dit is een grote fout. Dit brengt geen stabiliteit en vrede naar de regio, maar chaos”, zei Mevlüt Çavuşoğlu.

De medewerkers van de Amerikaanse president laten weten dat de erkenning woensdag plaatsvindt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan gaf dinsdag aan dat het Jeruzalem-plan de rode lijn van Turkije en moslims is. Desnoods breekt Turkije alle diplomatieke banden met Israël en zullen Turken de gehele Islamitische wereld bijeenbrengen in Istanbul en oproepen tot actie, aldus Erdoğan. (LEES meer)

De Turkse presidentiële woordvoerder zei woensdag dat Al-Quds (Jeruzalem) de eer en gemeenschappelijke zaak van moslims is. “De OIS, Organisatie voor Islamitische Samenwerking, komt tijdens een top bijeen. Dat gebeurt op 13 december in Istanbul”, meldt Ibrahim Kalın.

De Turkse oppositiepartij CHP reageert dat “met de erkenning enkel een oorlogsscenario wordt gecreëerd in het Midden-Oosten”. Dat zei vicevoorzitter Engin Özkoç woensdag namens zijn groep.

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 06-12-2017

Dec 06, 2017
 • Deli Balta

  Trompet is weer dom bezig.

 • Levooo1995

  Deze trompet is helaas een marrionet van de pentagon!!!

 • Ibrahim

  Hè Donald Duck! Wij, moslims willen Duck laat spierballen zien. Duck moet niet stoer doen. Wij zullen hoe hebben moslims groter geworden. Wij eisen gerechtheid hebben. Het feit is wel waarheid. Jeruzalem was de hoofdstad van profeet Ibrahim (vrede zij hem) en Allah. Leer Duck meer in onze heilig Koran!!! Dat is wel feit. Blijf in tel aviv!

 • Ozturk

  Al enkele weken bespreken we de strategie die de VS meer en meer hanteert op het wereldtoneel, de strategie van ‘verdeel en heers’.
  Ook in de kwestie Jeruzalem (Al-Quds) past de VS dezelfde strategie op klassieke wijze toe:
  1 van beide partijen wordt onevenredig bevoordeeld, zodat men erop kan wachten dat de benadeelde partij protesteert en er strijd tussen de partijen uitbreekt.
  Intussen kan de 3e partij (de VS) ongehinderd doorgaan met het uitmelken van de energievoorraad die het Midden-oosten rijk is.

  Overigens is het wel een teken van zwakte. Een teken dat de macht en invloed van de VS in de regio en de wereld aan het afkalven is en niet meer absoluut is.
  Kennelijk heeft de VS dit soort onconventionele, welhaast terroristische tactieken nodig om te kunnen blijven heersen in de wereld.

  Een van mijn mede-schrijvers merkte op, dat wij (de islamitische wereld) ons te makkelijk in de luren laten leggen door middels een Pavlov-reactie steevast in te gaan op de provocaties van de VS, dat wij ons moeilijk verenigen en ons al te makkelijk laten verdelen.

  Nu moet ik wel opmerken dat de werkwijze van de VS steeds doorzichtiger wordt en de politieke kopstukken in de niet-westerse en islamitische wereld zich wel steeds professioneler gaan opstellen, dus ik blijf hoop houden dat dit niet tot een nieuwe massale oorlog gaat leiden en de VS haar zin niet krijgt.

  Laten we eens een paar voorbeelden uit het recente verleden bekijken en analyseren hoe hiermee om is gegaan:

  1: neerhalen Russische straaljager door Turkse luchtmacht
  In eerste instantie leek dit tot een mega-conflict te gaan leiden tussen Turkije en Rusland. De dader(s) waren Gülen-gerelateerde (FETÖ) elementen binnen onze strijdkrachten die bewust op het incident aanstuurden.
  Het plan leek in eerste instantie te lukken, en de VS slaagde er bijna in om de 2 krachtigste, maar niet naar de pijpen van de VS dansende landen, betrokken bij de oorlog in Syrië slaags met elkaar te laten raken. Het moest leiden tot het onbetwiste leiderschap van de VS in het Syrië-conflict, zodat zij de toekomst van het land konden bepalen.
  De Turkse president Erdogan deed echter iets wat hij normaal nooit zou doen, en doorkruiste daarmee de snode Amerikaanse plannen: Hij bood nederig zijn excuses aan aan president Putin, het Russische volk en de nabestaanden van de omgekomen piloot.
  Dit werd hem door veel Turken in eerste instantie kwalijk genomen en als een afgang gezien.
  Maar een groot staatsman weet wanneer hij zijn rug recht moet houden en wanneer te buigen.
  De VS hapten naar lucht. Hier hadden ze niet op gerekend.
  En dus werd plan B geactiveerd:

  2. couppoging in Turkije
  Hier is op dit forum alles wel over geschreven. Wederom een Gulen-opzetje, achter de schermen ingegeven door de CIA.
  Doel was om de Turkse macht en invloed in de regio te verzwakken door interne tweespalt te veroorzaken. Men hoopte regering en oppositie tegen elkaar op te zetten, maar het was te doorzichtig. ‘Yurtta Sulh Konseyi’ moest suggereren dat het leger samen met de CHP achter de coup zat.
  Het Turkse volk trapte er echter niet in, en zowel regeringsgezinde Turken als oppositiestemmers gingen eensgezind de straat op na de oproep van hun president om de coup te verijdelen. Daags erna traden de regeringspartij en oppositiepartijen (de CHP weliswaar schoorvoetend, maar toch) gezamenlijk als 1 front naar buiten om de Turkse democratie te beschermen.
  Weer mislukt… dan maar plan C

  3. de liquidatie van de Russische ambassadeur Andrej Karlov
  Wederom een Gülen-aanhanger die bij een fototentoonstelling in Ankara de Russische ambassadeur doodschiet.
  Inmiddels werd de Amerikaanse tactiek zodanig doorzichtig dat de 2 presidenten Putin en Erdogan zich geen moment uit elkaar lieten spelen en nog dezelfde dag uitdrukkelijk verklaarden dat zowel het Turkse als het Russische volk elkaar in deze kwestie onvoorwaardelijk zouden steunen en samen zelfs sterker als 1 man naar buiten zouden treden.

  Context: de Gulen-beweging wordt bij alle genoemde incidenten achter de schermen door de CIA geïnstrueerd en zo voor het Amerikaanse karretje gespannen.

  Resultaat:
  Het volwassen leiderschap van de politieke leiders van Turkije en Rusland heeft tot een averechts effect voor de VS geleid. Nog nooit was de band op allerlei vlak zo sterk als vandaag de dag. Turkije profiteert economisch enorm, en president Putin versterkt zijn politieke macht op het wereldtoneel ten koste van die van de VS.
  Sterker, Rusland geeft de VS een koekje van eigen deeg door hun verkiezingen te manipuleren, waardoor de Amerikanen nu met Ronald McDonald als president zitten opgescheept en er de komende 4 jaar niets wordt klaargespeeld, terwijl de rest van de wereld de VS links en rechts voorbij streeft.

  Concreet zien we dat, doordat de 2 landen zich niet uit elkaar laten spelen, de VS buitenspel staat in Syrië en in wanhoop haar heil in onconventionele tactieken zoekt, door bij het verslaan van DAESH niet met haar NAVO-partner Turkije op te trekken, maar met een andere terroristische organisatie PYD/YPG (de Syrische PKK).
  Maar ook dit werkt weer averechts. Turkije straft de VS door het S-400 raket verdedigingssysteem samen met de kennis van Rusland te kopen.
  En weer staat de VS aan de zijlijn te stampenvoeten met 0 op rekest.

  Ik denk dames en heren, dat dit goede voorbeelden zijn van volwassen en evenwichtig leiderschap.
  Ik vertrouw het voorzitterschap van de aankomende spoedzitting van de Islamitische Raad in Istanbul op 13 december dan ook vol vertrouwen toe aan onze president. Ik denk dat als iemand in staat is om de ballonnetjes van de VS door te prikken en dit aan de leden inzichtelijk te maken, dat onze president is.
  Grote kans dat de Islamitische Raad hier heel volwassen mee omgaat en zich beperkt tot een tactische tegenzet, zoals het gezamenlijk expliciet erkennen van Tel Aviv als de hoofdstad van Isarël, tegelijkertijd hun bevolkingen tot rust manend, en zich niet door de VS te laten provoceren.

  Dat zou wat mij betreft de ideale gang van zaken zijn.

 • Ibrahim

  Heer Ozturk, goed gesproken. Ik hoop dat president Erdogan zal meer kracht speech tegen islamitische leiders praten. Ze zullen beter samen om sterker te maken.

Loading posts...