<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 01, 2017

Turkije: VS speelt toneel

De Turkse vicepremier Bekir Bozdağ heeft naar aanleiding van het omstreden verloop van de Amerikaanse rechtszaak tegen de Turks-Iraanse goudhandelaar Reza Zarrab gezegd dat de VS toneel speelt. Zarrab, gegijzeld door de VS, staat voor de rechter vanwege omzeiling van de Amerikaanse sancties tegen Iran, terwijl hij zaken deed tussen Turkije en Iran. De goudhandelaar is geen hoofdverdachte meer, maar getuige, en zegt dat er ‘steekpenningen zouden zijn aangenomen door een Turkse oud-minister’.

“De VS speelt via zijn rechterlijke macht toneel in New York. Het is duidelijk dat het om theater gaat”, zei Bozdağ. “Doelwit is de Turkse president en regering.”

De Turkse vicepremier benadrukte dat men op de hoogte is dat de rechter, getuigen, rapporteurs en deskundigen van deze rechtszaak banden hebben met FETO-leden [Fethullahist Terror Organization].

“Verwacht men dat we gerechtigheid verwachten van zo’n [opgezette] rechtszaak? Ik namelijk niet”, vertelde Bozdağ. “FETO heeft gefaald in Turkije, nu proberen ze het via Amerika. Ze proberen ons volk te raken met een zaak die gevoelig ligt in Turkije, namelijk het eerlijk verdienen van je geld. En dan komt die ene oppositieleider [CHP], die ook deel uitmaakt van het complot, met dat Erdoğan hier en daar geld heeft weggesluisd naar het buitenland. Ze willen ons volk opzetten tegen hun president en regering”, aldus Bozdağ.

Reacties

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan reageerde deze week op de zaak van Zarrab dat Turkije niets fout heeft gedaan, de embargo tegen Iran niet heeft omzeild en dat Turkije nergens aan de VS heeft laten weten dat het mee zou doen met de Amerikaanse embargo tegen Iran.

De Turkse premier Binali Yıldırım reageerde dat de Amerikaanse rechtszaak is gebaseerd op leugens.

De woordvoerder van de Turkse regeringspartij liet weten dat de rechtszaak vreemd verloopt: “Hun hoop is gebaseerd op een zaak in New York die op een vreemde manier verloopt en geen basis kent in het internationale recht en zelfs niet in de algemene wetgeving die de mensheid kent. De beweringen komen van een man, Zarrab, die [door de VS] is gegijzeld. Het volk is op de hoogte van het [valse] spel dat gespeeld wordt. We zullen niet toestaan dat Turkije wordt gegijzeld vanwege (getuigenis en aantijgingen) van een man die onder druk is gezet.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 01-12-2017

Dec 01, 2017
Loading posts...