<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 20, 2019

Turkije waarschuwt Assad: Speel niet met vuur voordat gedaan wordt wat moet

Turkije adviseert de Syrische president Assad “niet te moeten spelen met vuur, voordat gedaan wordt wat nodig is”.

Zo reageerde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken dinsdag op de aanval van het regime van Assad op een Turks konvooi in Noord-Syrië. De roekeloze actie koste drie burgers het leven. Twaalf anderen raakten gewond.

“Het Assad-regime moet niet met vuur spelen. We zullen doen wat nodig is om onze troepen te beschermen”, zei Cavusoğlu tijdens een persconferentie in de hoofdstad Ankara.

De aanval vond maandag plaats te midden van een troepentransfer naar Idlib in het noordwesten van Syrië, bedoeld om de veiligheid van een observatiepost in de de-escalatiezone te waarborgen, de bevoorradingsroutes open te houden en burgerslachtoffers in de regio te voorkomen.

Hoewel de aanval gericht was op de negende observatiepost, bemand door Turkse soldaten, zei Cavusoğlu dat Turkije niet van plan is de post naar het zuiden te verplaatsen.

Turkije en Rusland kwamen in september vorig jaar overeen om van Idlib een veilige zone te maken waar aanvallen uitdrukkelijk verboden zijn.

Het Syrische regime en zijn bondgenoten hebben echter consequent de voorwaarden van het staakt-het-vuren overtreden en frequente aanvallen in de veilige zone gestart.

De zone wordt momenteel bewoond door ongeveer 4 miljoen burgers, waaronder honderdduizenden mensen die de afgelopen jaren zijn ontheemd door regiemachten uit steden en dorpen in het door oorlog getroffen land.

Turkije wil een veilige zone in de regio creëren zodat veel Syrische vluchtelingen terug kunnen naar hun land. Die inspanningen ondervinden veel tegenwerking van de VS, die ook in die regio is en terreurgroep YPG steunt, maar Turkije verklaart desnoods zonder de VS de boel schoon te zullen vegen van terreurgroepen, zowel Daesh (IS) als YPG. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 20-08-2019

Aug 20, 2019
Loading posts...