<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 15, 2019

Turkije trapt niet in blokkeertactiek VS in Syrië

De VS zal Ankara niet aan het lijntje kunnen houden bij het creëren van een veilige zone in Noord-Syrië.

Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken donderdag.

“Wat we zeggen is dat de Amerikaanse uitsteltactiek niet zal werken. Helaas gebruikten ze zo’n blokkeerpoging ook bij Manbij en hielden ze niet aan hun beloftes”, vertelde Mevlüt Çavuşoğlu tijdens een persconferentie met zijn collega-minister Nabeela F. Tunis uit Sierra Leone.

De Manbij-deal tussen Turkije en de VS was erop gericht dat YPG-terroristen, bondgenoot van de VS en de Syrische tak van terreurbeweging PKK, zich uit de stad terugtrekken om de regio te stabiliseren, die ten noorden van Aleppo nabij de Turkse grens ligt. Zo kunnen Syrische vluchtelingen weer veilig terug naar hun land.

Çavuşoğlu onderstreepte dat de voorlopige overeenkomst tussen Ankara en Washington voor een veilige zone slechts een begin is en dat er “veel onderwerpen” nog gedetailleerd moeten worden.

Op 7 augustus kwamen Turkse en Amerikaanse militaire functionarissen overeen een veilige zone in te stellen en een vredesgang te ontwikkelen om de terugkeer van ontheemde Syriërs die momenteel in Turkije wonen naar hun thuisland te vergemakkelijken. Ze kwamen ook overeen een gezamenlijk operationeel centrum op te richten.

De overeenkomst voorziet in het nemen van maatregelen die nodig zijn om de nationale veiligheidsproblemen van Turkije weg te nemen, die geen door de VS tot de tand bevoorraad terreurleger wil zien nabij zijn grenzen.

Daesh-spel

Turkije waarschuwt de wereld al jaren dat de VS terreurgroep YPG bevoorraad onder het mom van strijd tegen Daesh (IS). De Turkse president zei in officiële taal dat de VS met een smerig spel in Syrië bezig is. (LEES meer)

Turkije is het enige land dat een landgevecht voert tegen Daesh en heeft dankzij de grootschalige missies Eufraat Schild en Olijftak op eigen kracht duizenden Daesh en YPG-terroristen uitgeschakeld. (LEES meer)

Als de VS niet meewerkt, zal Turkije een derde grootschalige antiterreurmissie lanceren voor de nationale veiligheid van Turkije en de daadwerkelijke bewoners van Syrië. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 15-08-2019

Aug 15, 2019
Loading posts...