<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 12, 2018

Erdoğan: Genoeg met dat Deash-spel van VS in Syrië, tijd voor actie

Turkije start binnen enkele dagen uit noodzaak een nieuwe militaire operatie in Noord-Syrië om de separatistische terreurgroep YPG, de Syrische PKK, te verjagen uit het oosten van de rivier de Eufraat. De aanwezigheid van de terreurgroep is een bedreiging voor de nationale veiligheid van Turkije.

Dat liet de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan woensdag tijdens een top van de Turkse defensie-industrie in Ankara weten.

De Amerikaanse militairen die zich tussen YPG-terroristen bevinden, zijn nooit doelwit van Turkije geweest, benadrukte Erdoğan, “maar dat de terroristen, waarmee de VS samenwerkt ondanks de zware bezwaren van Turkije, doelwit zijn”.

Turkije bekritiseert al langer de Amerikaanse samenwerking met zijn “betrouwbare” bondgenoot, de PKK/YPG tegen Daesh, erop wijzend dat de YPG de Syrische tak van de PKK is, een terreurgroep die door Turkije, de VS en de EU als een terroristische organisatie wordt erkend. Turkije zet ook op officieel niveau vraagtekens over de zogenaamde “strijd tegen Daesh” van de VS.

Erdoğan bekritiseerde ook de nieuw opgerichte Amerikaanse observatieposten langs de grens van Syrië met Turkije: “Het is duidelijk dat het doel van deze Amerikaanse observatieposten niet is om ons land te beschermen tegen terroristen, maar om terroristen te beschermen tegen Turkije.”

“Noord-Syrië is onze zuidelijke grens”, legde hij opnieuw uit. “Ze proberen daar een terreurcorridor te vormen. We zeggen ‘Dit zijn terroristen’ en onze strategische partners, met name de VS, zeggen ‘Dat zijn geen terroristen’. Dit zijn takken van de PKK. Het bewijs is overduidelijk: waarom werk je met hen samen in plaats van met ons?”

Erdoğan zei dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft beloofd om de regio [Manbij] binnen 30 dagen schoon te vegen van terroristische groeperingen en voegde eraan toe: “We zullen zien, we hopen dat ze het doen. We moeten zelfvoorzienend zijn. We hebben een sterk leger. Dat bevestigen ze allemaal.”

Gamechanger

“Alles veranderde toen Turkije Syrië betrad. Ze hebben ons heel lang aan het lijntje gehouden. Toen was de maat vol. Op een nacht vielen we binnen en nam alles een andere wending, in voordeel van Turkije. Zij die jarenlang met als smoes Daesh Syrië ondersteboven hebben gezet, zagen binnen enkele maanden hun ballonnen [vuile plannen] een voor een ontploffen dankzij missie Eufraat. Zelfde geldt ook voor Olijftak: die liet ook een van hun plannen in duigen vallen”, sprak Erdoğan.

“Ze hebben meer dan 20.000 vrachtwagenladingen [en 3.000 vrachtvliegtuigladingen via 22 legerbases] wapens en materieel afgeleverd aan terroristen in Noord-Syrië. Dat doet onze ‘strategische bondgenoot’. We confronteren hen met dit en krijgen als antwoord: nee hebben we niet gedaan. En dat terwijl alle bewijzen op tafel liggen. Als jullie een inlichtingendienst hebben, hebben wij ook een inlichtingendienst. Bovendien hebben zelfs lokale burgers alles gezien.”

Turkije heeft de VS eerder voorgesteld om samen grootschalig te strijden tegen Daesh. “De Amerikanen stemden voor onze gezichten daarmee in, maar gingen achterom alsnog met terreurgroepen in zee. En wat doen ze nu? Ze willen 30.000 terroristen trainen in die regio. Ze ontkennen. Zelfs de wereldmedia hebben dit ontdekt en laten bewijzen zien. Alsof dat nog niet genoeg was, gingen ze [Amerikaanse militairen] zelfs met hun vlaggen, in de realiteit slechts doeken, zwaaien”, liet Erdoğan weten.

Erdoğan: “Wie nemen jullie in de maling? Ze beloofden dat ze de uitgedeelde wapens, die zogenaamd tegen Daesh worden gebruikt, weer zouden innemen. Dat hebben jullie ook over Irak gezegd. Daar deden we hetzelfde (operaties) en wat zagen we: jullie wapens in handen van PKK-terroristen. Een deel van die wapens is ingezameld door ons. Dit hebben we dus allemaal meegemaakt en gezien. Wat gebeurde er nog meer? We zagen zelfs de door de VS uitgedeelde wapens in Syrië terug in ons eigen land, in Turkije.”

Manbij

Met het veranderen van de naam van terreurgroepen en daarmee struisvogelpolitiek, zal de VS de waarheden in Manbij niet kunnen verbergen, benadrukte Erdoğan.

“Zogenaamd de SDF, Syrische Democratische Strijdkrachten [Klik voor VIDEO: SDF/YPG]. Wie bedriegen jullie? We weten wie ze zijn. Dat zouden volgens hun geen Koerden, maar Arabieren zijn. We kennen dondersgoed de Arabieren en terroristische Koerden (PYD/YPG). Merk op, niemand kan de goede band tussen mij en mijn Koerdische broeders schaden. Maar mochten er terroristen bevinden tussen onze broeders, sorry hoor, maar dan gebeurt wat er moet gebeuren. Waarom? De (Turkse) klap zal nooit zacht zijn voor diegenen die hun land verraden [en willen verdelen]. Wie het ook moge zijn of welke nationaliteit ze ook hebben.”

Terreurgroep YPG heeft het Arabische en Turkmeense volk in Noord-Syrische steden met geweld onderdrukt en verdreven, liet de Turkse president weten. “Ze hebben alle stadsarchieven en aktes van burgers verbrand. Ook namen ze bezittingen in beslag. Syrië krijst, na Daesh, nu door PYD/YPG-onderdrukking. En dit allemaal gebeurt voor de ogen, wellicht in opdracht, van Amerikaanse militairen.”

Erdoğan: “Voor Turkije is de maat vol. De VS weet dat Turkije alles zal doen uit zelfverdediging. Daarom hebben ze Amerikaanse soldaten gepositioneerd tussen die terroristen. De Amerikaanse luchtmacht dekt terroristen. Er is geen Daesh-dreiging meer in Syrië [volgens de VS]. Dat is een fabeltje voor ons.”

“Er zou zogenaamd alleen een Deash-gebied van 150 vierkante kilometer overgebleven zijn. Als alles daar om draaide: we staan als Turkije gereed al die Deash-leden zo snel mogelijk uit te schakelen. Dat kunnen we doen en hebben geen behoefte aan jullie. Natuurlijk weten we dat het om een smoes, vals beeld en afleidingsmanoeuvre gaat voor hun beoogde plannen in Syrië. We weten wie die Deash-leden traint, ondersteunt en voedt. Turkije registreert en houdt alles bij.”

“Voor onze ogen, nabij onze grenzen, wordt er een [vuil] spel gespeeld. We hebben ze vaak laten weten dat we niet zullen toekijken. Daarom is alles wat ik vandaag zei geen verrassing voor ons. We hebben ons ook voorbereid toen we bezig waren met waarschuwen. Voor Deir ez-Zor en Manbij. In Deir ez-Zor worden olievelden uitgebuit door die terroristen. Voor diegenen die zich afvragen hoe terreurgroepen [financieel] worden gevoed: ze verdienen daar jaarlijks 600 tot 650 miljoen dollar mee. En men zwijgt hierover.”

“Tot nu toe was vanuit onze kant nooit sprake van vijandelijkheid tegen Amerika en Amerikaanse soldaten in Syrië. Ondanks alles zien we, als we elkaar op juiste vlakken ontmoeten, de VS als onze strategische bondgenoot waarmee we samen de toekomst tegemoet gaan”, zei Erdoğan.

Idlib

De Turkse president zei ook dat Turkije onlangs een grote humanitaire crisis in Idlib heeft voorkomen. Hij voegde eraan toe: “Het is tijd om onze beslissing te realiseren om terreurgroepen ten oosten van de Eufraat uit te roeien.”

Een mogelijke missie ten oosten van de Eufraat, die Turkije intern al maanden voorstelt, volgen de twee succesvolle grensoverschrijdende Turkse operaties in Syrië sinds 2016 – operatie Eufraat Schild en operatie Olijftak – beide bedoeld om de aanwezigheid van YPG/PKK en Daesh-terroristen nabij de Turkse grens uit te schakelen.

Project Daesh

Eerder zei de voormalige Turkse minister van Justitie, Bekir Bozdağ, dat “het internationale terreurgroepsproject Daesh (IS) is gecreëerd zodat mensen de Islam en moslims haten”.

“De vuile en duistere machten die de terreurgroep hebben opgericht, willen door middel van Daesh hun politieke doelen in het Midden-Oosten bereiken. Het doel van Daesh is om afschuw te creëren tegen de Islam, de Koran, de profeet, zijn soennah en moslims”, aldus Bozdağ. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 12-12-2018

Dec 12, 2018
Loading posts...