<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 02, 2019

Turkije zet VS buitenspel in Syrië als Washington niet meewerkt

Als de VS niet meewerkt voor het creëren van een veilige zone in Noord-Syrië, zal Turkije dat op eigen gelegenheid doen.

Dat verklaarde de Turkse buitenlandwoordvoerder Hami Aksoy vrijdag tijdens een persconferentie bij het ministerie.

Turkije verwacht dat er een veilige zone van 32 kilometer wordt opgericht in Noord-Syrië, het gebied dat grenst aan Turkse grenzen. Maandag bezoekt een Amerikaanse delegatie Turkije voor een volgende ronde gesprekken om dat plan te realiseren. Als de Amerikanen niet meewerken, zal Turkije zoals eerder met missie Eufraat Schild en Olijftak het heft in eigen handen nemen.

Turkse controle

De beoogde veilige regio moet geheel vrijgemaakt worden van de terroristische groeperingen PYD en YPG, de Syrische takken van de PKK, benadrukte Aksoy. De VS beschouwt de terroristische YPG als bondgenoot. (LEES meer)

Turkije krijgt volledige controle over die regio zodat vluchtelingen weer veilig terug kunnen naar hun land en de Turken weer kunnen meehelpen met opbouw van Noord-Syrische steden zoals in Jarablus (FOTO’S), Al-Bab (FOTO’S) en Afrin (FOTO’S).

De VS is al langer op de hoogte van het veiligheidsplan. Dat is tijdens recente gesprekken besproken met James Jeffrey, de Amerikaanse gezant voor de anti-Daesh-coalitie, die eerder daarvoor Ankara bezocht.

Geduld

Maar Aksoy waarschuwde vrijdag dat het geduld van Turkije beperkt is. “We zullen dit proces niet laten wegslepen. Als niet aan onze verwachtingen wordt voldaan, zijn we volledig in staat om alle maatregelen te nemen [die nodig zijn] om onze nationale veiligheid te waarborgen.”

Aksoy benadrukte dat Turkije het gebied van alle terreurelementen wil vrijmaken en een zogeheten vredesgang wil instellen.

In juli kwamen Jeffrey en de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar samen in de hoofdstad Ankara en kwamen overeen een veilige zone in het noorden van Syrië in te stellen.

Maar donderdag vertelde Jeffrey verslaggevers in Washington dat verschillen met Turkije over hoe de zone zou werken, evenals de grootte, “de implementatie van de zone vertragen”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 02-08-2019

Aug 02, 2019
Loading posts...