<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 26, 2018

Groot feest in Afrin: kinderen dankzij Turkije weer naar school

Twee jaar lang konden Syrische kinderen in regio Afrin in Noord-Syrië niet naar school. Daar kwam verandering in toen het Turkse leger langskwam en het gebied heeft schoongeveegd van Syrische PKK-terroristen, ook wel leden van PYD/YPG genoemd.

Dat zeiden de Syriërs maandag tijdens de feestelijke heropening van hun school in het dorp Al-Caviz. Ruim 160 kinderen namen weer plaats achter hun schooltafel.

De school is geheel gerenoveerd door de Turkse gemeente Keçiören in Ankara. “Wij zijn Turkije erg dankbaar”, reageerden de Syrische scholieren, ouders en leraren.

Locoburgemeester Tekin Başer van Keçiören gaf aan dat zijn gemeente alle scholen in de regio zal proberen te renoveren. “De vreugde van deze kinderen is onbeschrijfelijk.”

De Turkse gemeente deed de kinderen ook schoolmateriaal en kleren cadeau.

Schade

Nu de regio is gezuiverd van terreur, wordt steeds meer bekend over de onderdrukking van terreurgroep PYD/YPG in de regio, een toestand waar Turkije de internationale gemeenschap al langer voor waarschuwt. De terreurgroep probeert al geruime tijd de demografische samenstelling van de regio te veranderen.

Zo lieten de leraren die maandag weer aan het werk konden dat de PYD/YPG het lesprogramma gedwongen heeft veranderd en Arabische lessen heeft geschrapt voor Koerdische taallessen.

“Ze hebben het alfabet veranderd en vertelden dingen die niet waar zijn. Men kon niet meer communiceren met elkaar. De lokale Arabische bevolking stuurde daardoor hun kinderen niet meer naar school. Nu Turkije de regio heeft schoongeveegd van deze terreurgroep, kunnen de kinderen weer naar school. Ze zijn enorm blij”, aldus de Syrische leraar Uday İbrahim.

Keçiören

De Turkse gemeente die de Syrische school in Al-Caviz heeft gerenoveerd, doet dat niet voor de eerste keer. In 2016 is namelijk een school in de Syrische stad Jarablus omgetoverd tot een modern college (KLIK voor FOTO’s). Dat gebeurde nadat het Turkse leger ook daar de regio van terroristen heeft schoongeveegd tijdens militaire missie Eufraat Schild.

Al-Bab

Vorig jaar heeft Turkije ook scholen in Al-Bab gerenoveerd, nadat ook die stad door Turkije is schoongeveegd van terroristen. (LEES meer + FOTO’s)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – AFRIN | Gepubliceerd: 26-03-2018

Mar 26, 2018
Loading posts...