<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 02, 2021

Turkije waarschuwt voor leugens van oppositie over bluswerkzaamheden

De leugens van de Turkse oppositie, handlangers en critici blijken net zo een grote ramp te zijn als de 138 bosbranden in 35 provincies. De bosbranden zijn binnen vijf dagen en grotendeels overal tegelijkertijd ontstaan. Meerdere Turkse ministers reageerden maandag geïrriteerd na de opstapeling van valse aantijgingen over de Turkse bluswerkzaamheden.

De Turkse minister van Toerisme Mehmet Nuri Ersoy maakte gelijk een einde aan de valse claim dat de bosbranden zijn veroorzaakt zodat er nieuwe hotels en gebouwen op die gronden kunnen komen.

“De grondwet en andere wetten verbieden het om verbrande bosgronden, om welke reden dan ook, te gebruiken voor bouw- of andere doeleinden”, maakte Ersoy iedereen duidelijk en richtte zich ook op de omstreden oppositie van zijn land.

“Hoewel ze weten dat dit zo is, zeggen ze dat voor uitputtings- en demotivatiedoeleinden. Het is heel verkeerd wat ze doen.”

CHP-steden en leugens

Binnenlandminister Süleyman Soylu noemde het beestje rechtstreeks bij zijn naam. “Ik verzoek de leider van de hoofdoppositie [CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu] zijn verantwoordelijkheid te nemen. Als jij zegt dat de overheid voor toerismedoeleiden alles in de fik heeft gestoken, dan zou jij tegen jouw [CHP-]-burgemeesters van Antalya en Muğla [waar de bosbranden het grootst zijn] zeggen dat ze niet zo hard moesten strijden tegen de branden [en alles laten uitbranden om naar ons te kunnen wijzen].”

Integendeel strijden ministeries van de AK-Partij samen de CHP-burgemeesters met grote toewijding tegen de bosbranden in de regio, zei Soylu. “Dit is zo fout [wat Kılıçdaroğlu zegt en doet]. Iedereen strijdt gezamenlijk met man en macht.” Hij waarschuwde dat Kılıçdaroğlu tweedeling probeert te creëren tussen de overheid en lokale CHP-besturen en er een politiek spel van maakt.

De Turkse binnenlandminister benadrukte dat 90 procent van alle berichten op sociale media over de Turkse bosbranden en bluswerkzaamheden pertinent onjuist zijn. “Er wordt letterlijk van alles geschreven. We volgen alle berichten. Zo ook onze politie en gendarme. 90 procent van alle berichten op sociale media is een leugen.”

Soylu vertelde ook dat veel mensen tot in de nacht- en ochtenduren doorstrijden tegen de bosbranden. “We brengen hier ter plekke slapeloze nachten door en mensen met teveel vrije tijd tikken het een en ander [leugens] op sociale media. Er wordt door hun enkel geroddeld en niet meegeholpen. Stop ook met het nemen van selfies naast bosbranden. Dit demotiveert alle getroffenen en hulpmedewerkers.”

Motieven ‘hulpcampagne’

De presidentiële communicatiedirecteur Fahrettin Altun noemde de meeste informatie die op sociale media werd verspreid over de bosbranden in Turkije ook nepnieuws.

“Laten we niet in de val trappen van degenen die dergelijke leugens verspreiden. Laten we alstublieft vertrouwen op de verklaringen van de officiële autoriteiten”, zei hij. “Turkije is sterk. Onze staat blijft sterk”, voegde hij eraan toe en merkte op dat het land alle soorten schade zal dekken.

De functionaris onderstreepte dat elke goedbedoelde hulp en bijdrage een “noodzaak” is. “Echter, de zogenaamde hulpcampagne [‘Global Call – Help Turkey’], die vanuit het buitenland is georganiseerd (…) is gelanceerd met ideologische motieven, met als doel onze staat als zwak te laten zien en onze eenheid tussen het volk en de staat te verzwakken”, waarschuwde hij.

Teleurstelling

De Turkse technologieminister Mustafa Varank deelde maandag een krantenartikel van een lokale journalist in Antalya. Varank riep op tot saamhorigheid met de heldhaftige brandweerlieden en reddingswerkers.

De journalist kon het niet geloven hoe hard CHP-parlementariër namens Antalya, Çetin Osman Budak, loog tijdens een televisie-uitzending. “Ik kende u als een eerlijke persoon. Helaas bleek dat niet zo te zijn. Het spijt mij dat ik in u geloofde. Het spijt mij dat u een leugenaar bent en andere [vuile] doelen heeft.”

De journalist liet ook weten dat hij samen met het CHP-parlementslid aanwezig was bij het crisiscentrum in Manavgat en hij hem daar zag gieren van het lachen met andere CHP-bestuurders. “U zag ook dat er constant blushelikopters heen en weer vlogen en wist dat het daar om in totaal 33 helikopters ging. Op de televisie zei u dat er alleen 3 helikopters waren en daarmee niets te blussen valt. Ik hoop voor u dat u ook spijt heeft nadat u de waarheid tot u laat doordringen.”

Blusvliegtuigen

De Turkse minister van Land- en Bosbouw zei maandag dat Turkije “niet ingaat op elk hulpaanbod”. “We kunnen niet elke hulp [vliegtuig] accepteren. Vliegtuigen met bluscapaciteit onder de 5 ton zorgen voor drukte in de lucht en ontregelen het huidige blusluchtverkeer. Het is lastig om dit luchtverkeer te regelen.”

Turkije heeft zelf enkele vliegtuigen, 45 blushelikopters en drones ingezet, samen met in totaal meer dan 10.000 brandweerlieden en 1.000 blusvoertuigen. In zes dagen tijd kreeg Turkije 129 van de 138 bosbranden in 35 provincies onder controle.

Azerbeidzjan, Iran, Oekraïne, Rusland en Qatar hebben extra vliegtuigen, brandweerlieden en blusvoertuigen gestuurd.

Schade

De schade is enorm, maar wordt vergoed door de overheid, is veelvuldig verklaard door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en desbetreffende ministers. De getroffen regio’s zijn officieel uitgeroepen tot rampgebieden.

Ook worden nieuwe huizen gebouwd voor de slachtoffers en worden meer bomen geplant dan verloren is. De regering-Erdoğan heeft in een kleine 20 jaar 5,5 miljard boompjes geplant door heel Turkije. “Ook deze ramp krijgt ons niet klein”, aldus Erdoğan.

Onderzoek

Ondanks de desinformatiecampagne en afleidingsmanoeuvre van de oppositie, wordt in Turkije grootschalig onderzoek gedaan of de branden zijn aangestoken door terreurgroep PKK. Als dat zo is, zal de Turkse president doen wat gedaan moet worden, zei hij afgelopen weekend tijdens zijn bezoek aan getroffen gebieden. “Zij hebben onze longen verbrand, wij zullen hun vernietigen.” (LEES meer + FOTO’S)

De terreurgroep, die op sterven ligt, liet eerder weten de Turkse bossen in brand te zullen steken om zo het toerisme, een belangrijke inkomstenbron van Turkije, te ontregelen.

Preventie

Experts melden in televisieprogramma’s dat Turkije in de afgelopen tien jaar zijn bluscapaciteit heeft vergroot en betere en grotere apparatuur heeft aangeschaft. De keuze viel voornamelijk voor blushelikopters, omdat die sneller inzetbaar zijn in moeilijk terrein en tegenwoordig net zoveel of meer watercapaciteit per uur hebben dan een standaard blusvliegtuig, welk niet overal met water gevuld kan worden. Voor de blushelikopters zijn door heel het land duizenden waterbassins in grote bossen aangelegd.

In 2021 zijn, tot de huidige bosbranden begonnen, zo’n 80 bosbranden voorkomen, aldus officiële cijfers.

   

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 02-08-2021

Aug 02, 2021
Loading posts...