<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 30, 2022

Turkije waarschuwt wereldtoneel voor naamspel VS in Syrië

De VN-gezant van Turkije Feridun Sinirlioğlu heeft dinsdag de westerse kritiek op de Turkse luchtaanvallen op terreurgroep YPG/PKK in Noord-Syrië met klem veroordeeld. Het bestempelen van een terreurgroep als “democratisch” is een belediging voor democratie, zei hij.

Sinirlioğlu verwees naar de Amerikaanse partner in Syrië, de ‘Syrian Democratic Forces’ of SDF, ook bekend als de Syrische PKK. De terreurgroep (ex-PYD en ex-YPG) wijzigde op Amerikaans verzoek zijn naam naar SFD om zo draagvlak te creëren voor sympathie en zo de wereld te misleiden. De Amerikanen vonden het ‘geniaal’ dat het woord democratisch “ergens in de nieuwe naam voorkomt”.

“Je mag de naam van deze terroristische organisatie zo vaak veranderen als je wilt. Maar hun intentie en bedoelingen veranderen niet”, benadrukte de Turkse VN-gezant tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad over Syrië. “Je zou zelfs de spot kunnen drijven met wereldwijde inspanningen op het gebied van terrorismebestrijding door ze [terreurgroepen] om te dopen tot ‘democratisch’. Dit is een belediging voor democratie”.

“De verklaringen waarin bezorgdheid wordt geuit dat onze terreurbestrijdingsoperaties tegen PKK/YPG een negatieve invloed kunnen hebben op de strijd tegen [het opgezette terreurproject] Daesh (IS), berusten niet op de waarheid”, liet hij iedereen weten.

Sinirlioğlu zei ook dat de naamsverandering van YPG/PKK niets kan veranderen aan het feit dat het een terreurorganisatie is, die het bloed van “Turkse en Syrische burgers aan de handen heeft”. Hij onderstreepte dat Turkije eerder de wereld waarschuwde om geen terreurgroep tegen een andere terreurgroep in te zetten.

“We hebben bij talloze gelegenheden gewaarschuwd voor de fout om de strijd tegen IS uit te besteden aan een andere terroristische organisatie, namelijk de zogenaamde ‘Syrische Democratische Krachten’, die in werkelijkheid niets anders is dan de PKK/YPG zelf”, herhaalde hij namens Turkije.

In zijn opmerkingen reageerde Sinirlioğlu ook op de VN-gezant voor Syrië, Geir Pedersen, die een verklaring van de SDF aanhaalde die betrokkenheid bij de terreuraanslag in Istanbul ontkende, en zei dat het “zout in de wond strooit”.

“Verwijzend naar een verklaring van een terreurgroep in deze raad is totaal onaanvaardbaar en een belediging voor onze inlichtingendiensten”, voegde hij eraan toe.

Pedersen stelde dat de spanning in Noord-Syrië de afgelopen maanden “is geëscaleerd” en dat “het geweld het Turkse grondgebied is binnengedrongen na aanvallen van de SDF en Turkije”.

“De secretaris-generaal (Antonio Guterres) heeft alle partijen opgeroepen om maximale terughoudendheid te betrachten en escalatie te voorkomen, zowel in de lucht als op de grond. Ik wil benadrukken dat Turkije, de gewapende oppositie en de SDF nu moeten de-escaleren”, zei Pedersen.

De Amerikaanse gezant bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, van haar kant, riep op tot terughoudendheid en uitte de Amerikaanse bezorgdheid over Turkse luchtaanvallen tegen de terreurgroep.

Onlangs lanceerde Turkije Operatie Klauw-Zwaard in Noord-Irak en Syrië en voerde als vergelding luchtbombardementen uit op terreurgroep PKK/YPG, die vanuit terreurkwartiers in die regio’s aanvallen plannen en uitvoeren op Turkse bodem.

Na lancering van de luchtoperatie op 20 november verwees de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan naar een grondoffensief in Noord-Irak en -Syrië om de nationale veiligheid van Turkije te waarborgen en het probleem definitief en bij de bron op te lossen.

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 30-11-2022

Nov 30, 2022
Loading posts...