<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 06, 2017

Turkije weigert erkenning Jeruzalem als Joodse hoofdstad

Turkije heeft in stevige taal de eenzijdige Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van de Joodse staat afgewezen. Het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump is waardeloos en wordt geweigerd.

Dat lieten het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, presidentiële woordvoerder en de Turkse vicepremier weten. Het ministerie veroordeelt het besluit, woordvoerder Ibrahim Kalın meldt dat het besluit geen waarde heeft voor de wereld en vicepremier Bekir Bozdağ zegt dat Turkije de erkenning weigert.

“Trump en de VS zijn beiden verantwoordelijk voor alle slechte zaken die in de regio gaan gebeuren. Daar zullen ze niet aan ontkomen”, aldus Bozdağ.

“Het is absoluut noodzakelijk dat Palestina onafhankelijkheid krijgt”, aldus Turkije.

Het Turkse parlement liet eerder op de dag weten het besluit te gaan weigeren. Dat gebeurde in een gezamenlijke verklaring.

President Erdoğan van Turkije heeft zich diplomatiek ingezet en heeft alle moslimleiders gebeld. Die komen op uitnodiging van Erdoğan op 13 december bijeen in Istanbul, gaf de Turkse presidentiële woordvoerder aan.

De voorzitter van oppositiepartij CHP Kemal Kılıçdaroğlu reageerde vanuit Londen dat “Trump een bom heeft geplaatst in het midden van Jeruzalem”. Hij zei flink geraakt te zijn en liet weten “achter zijn Palestijnse broeders te staan”. “Trump staat er alleen voor in de wereld.”

In Turkije zijn met name na het Amerikaanse besluit een groot aantal Turken de straten opgegaan om te protesteren tegen de eenzijdige erkenning van Jeruzalem, ook bekend als Al-Quds.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL – ANKARA | Gepubliceerd: 06-12-2017

Dec 06, 2017
Loading posts...