<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 15, 2019

Turkije: Wereld moet haat tegen moslims snel bestrijden

Turkije dringt er bij de wereld op aan om zich krachtig uit te spreken tegen Islamofobie en fascisme en terreur die daaruit voortvloeit. Vrijdag opende de extreem-rechtse terrorist Brenton Tarrant (28) uit Australië het vuur op een groep biddende moslims met als gevolg zeker 49 doden en 40 gewonden.

“Aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland tonen het punt dat Islamofobie en vijandigheid tegen moslims hebben bereikt”, reageerde de presidentiële woordvoerder van Turkije İbrahim Kalın.

Kalın veroordeelde de “fascistische terroristische aanval” met klem en wenst de genade van Allah voor de slachtoffers.

“Deze laffe daad laat zien hoe anti-Islamitische retoriek en haat leidt tot moorddadige daden. De wereld moet zijn zwijgen over Islamofobe haat doorbreken. We hebben vaak genoeg gezien dat Islamofobe retoriek tegen de Islam en moslims een perverse en moorddadige ideologie is geworden”, waarschuwde Kalın.

De Turkse parlementsvoorzitter Mustafa Sentop veroordeelde ook de dubbele terreuraanslag op moslims en noemde ze “het nieuwste voorbeeld van een poging Islamofobie over de hele wereld te verspreiden”. “Ik zou mijn oprechte medeleven willen betuigen aan de moslimwereld, de bevolking van Nieuw-Zeeland en de families van de slachtoffers.”

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan leeft in volle oprechtheid mee met de moslims. Hij benadrukt dat Islamofoben en diens moordneigingen in het Westen “als kanker verspreiden”. Later op de dag zei Erdoğan dat moslims niet zullen zwichten voor de vijanden.

Brenton Tarrant

Op het machinegeweer van de extreem-rechtse Australische terrorist stonden leuzen tegen Turkije en het Ottomaanse Rijk. Later werd ook bekend dat de 28-jarige terrorist in de auto op weg naar de moskeeën naar Servische muziek heeft geluisterd met daarin uitingen zoals “Kijk uit Turken” en lovende teksten in de richting van de Servische ex-president Karadzic, massamoordenaar van Bosnische moslims.

Media en politici

Vrijdag waarschuwde Turkije ook voor omstreden mediagroepen en politici die podium bieden aan extreem-rechtse haatzaaiers en moslimhaters en daarmee negatief draagvlak creëren. “Niet alleen de daders, maar ook politici en media die de reeds geëscaleerde Islamofobie en haat in het Westen aanwakkeren, zijn medeverantwoordelijk voor deze gruwelijke aanval.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 15-03-2019

Mar 15, 2019
Loading posts...