<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 02, 2020

Turkije wil meestrijden tegen extremisme in Europa

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken riep vrijdag op tot gezamenlijke inspanningen om te strijden tegen extremistische ideeën in Europa.

“We moeten vechten tegen deze extremistische ideeën, ongeacht in welk land ze zijn. Onze gemeenschappelijke waarden zullen blijven slijten als we racistische bewegingen niet bestrijden die iedereen haten behalve henzelf”, sprak minister Mevlüt Çavuşoğlu in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

Zijn opmerkingen kwamen tijdens een persconferentie naast zijn Bulgaarse tegenhanger Ekaterina Zakharieva, in de nasleep van een racistische aanval van een Grieks lid van het Europees Parlement (EP).

Ioannis Lagos sprak woensdag het EP toe en verscheurde een Turkse vlag nadat hij Turkije de schuld had gegeven voor illegale migratie naar Griekenland. Lagos is een van de meest prominente figuren van de extreemrechtse racistische partij Gouden Dageraad. Ook werd hij vorig jaar schuldig bevonden voor een aanval op een buurthuis in Athene waar asielzoekers werden opgevangen.

“Deze racisten zijn ook antisemitisch. Ze haten ook mensen met andere etnische achtergronden. Als we dit vandaag niet kunnen voorkomen, zal het een ramp zijn voor de toekomst van Europa”, aldus Çavuşoğlu.

Zakharieva zei op haar beurt dat het “absoluut onaanvaardbaar is om nationale symbolen te misbruiken en te vernederen”.

Sanctie

David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, is een sanctieprocedure gestart tegen het extreemrechtse Griekse EP-lid voor het uit elkaar scheuren van de Turkse vlag, liet haar woordvoerster Delphine Colard donderdag aan een grote Turkse nieuwsdienst weten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – SOFIA | Gepubliceerd: 02-02-2020

Feb 02, 2020
Loading posts...