<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 26, 2023

Turkije wint aan macht dankzij zijn sterker wordende vrouwen

Turkije heeft veel hervormingen doorgevoerd om de bewegingsruimte en vrijheid van de vrouwen in het land te vergroten, benadrukte de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vrijdag tijdens een bijeenkomst met vrouwenverenigingen in Istanbul.

“In de loop van onze 40-jarige reis in de politiek hebben we altijd schouder aan schouder gestaan met onze vrouwen. Samen hebben we altijd de obstakels overwonnen die voor ons werden opgeworpen en zijn aanvallen die op onze levens hadden gemunt, met steun van de vrouwen verijdeld”, sprak hij tijdens de meeting met als thema ‘Het Turkije van de Vrouwen’.

“Vandaag wil ik nogmaals onderstrepen dat vrouwen de belangrijkste helden(innen) zijn van onze strijd om ons land en onze natie te dienen.”

Turkije heeft de gebieden van vrijheid, werkgelegenheid en vertegenwoordiging van vrouwen zonder enige vorm van discriminatie uitgebreid, benadrukte de Turkse leider.

“We hebben het percentage vrouwen dat ten minste één opleidingsniveau afrondt van 70  naar 88 procent verhoogd. Het aantal werkende vrouwen is van zes miljoen naar 10,5 miljoen gestegen”, zei Erdoğan.

De Turkse president vermeldde daarbij dat de inspanningen en arbeid van vrouwen hebben bijgedragen aan de vooruitgang van Turkije op alle gebieden, van economie tot handel, van rechten en vrijheden tot landbouw, toerisme, onderwijs en gezondheid.

Ook aan de kant van huisvrouwen is veel gaande in Turkije, zij krijgen binnenkort, dankzij de zogeheten Jongeren en Familiebank, pensioenrechten. (LEES meer)

De Diyarbakır-moeders

Erdoğan prees ook de Diyarbakır-moeders, waar met name Europa opvallend over zwijgt (LEES meer), die hun zitprotest tegen terreurgroep PKK in het zuidoosten van Turkije voortzetten.

“Ik betuig mijn respect aan de moeders van Diyarbakır, die al jaren op de wacht staan om hun kinderen terug te nemen die de separatistische organisatie met geweld de bergen in heeft gesmokkeld”, zei hij.

De moeders leven voortaan voor de kantoren van de ‘Democratische Volkspartij’ (HDP), een partij die momenteel wordt geconfronteerd met een sluitingszaak en waarvan de regering ervan beschuldigt banden te hebben met de terroristische YPG/PKK. Overigens doet de HDP daar ook niet geheimzinnig over.

Het zitprotest begon in september 2019 in Diyarbakır, toen drie moeders zeiden dat hun kinderen onder HDP-dwang waren gerekruteerd door YPG/PKK-terroristen. Sindsdien is dat aantal toegenomen tot meer dan 350. Tot nu toe zijn meer dan 30 jongeren weer teruggekeerd naar hun ouder(s). De protesten zijn in meerdere provincies gaande, waaronder Van, Muş, Şırnak en Hakkari.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 26-05-2023

May 26, 2023
Loading posts...