<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Feb 14, 2019

Turkije woest op Oostenrijk, betrekkingen onder druk

Turkije heeft donderdag de zet van Oostenrijk om het Turkse nationalistische en politieke “Grijze Wolven”-gebaar te verbieden met klem veroordeeld.

“We accepteren dit niet en we veroordelen het ten zeerste”, verklaarde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Het is schandalig dat de groet van de ‘Grijze Wolven’, het symbool van een legale politieke partij in Turkije, op dezelfde lijst staat als het symbool van de PKK, een bloedige terreurorganisatie.”

Het Turkse ministerie roept Oostenrijk op om “deze fout te corrigeren”, en meldde dat deze zet “de bilaterale betrekkingen tussen Turkije en Oostenrijk ernstig verstoort”. “Dit is een irrationele beslissing die populisme voedt en is niet alleen gericht op een politieke partij en diens achterban, maar een hele instelling en legitieme beleidsgronden.” De Grijze Wolven zijn verbonden met de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP).

De verklaring van het ministerie volgt op recente wijzigingen in de Oostenrijkse wet die symbolen van ‘extremistische organisaties’ in het land verbieden.

Tijdens zijn meer dan 30 jaar durende terreurcampagne tegen Turkije is de PKK, die op de terrorismelijst van Turkije, de VS en de EU staat, verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 40.000 mensen, waaronder vrouwen en kinderen.

De MHP, die 50 jaar geleden is opgericht, was een coalitiepartner in Turkse regeringen en heeft momenteel een alliantie met de regerende AK-partij voor de naderende verkiezingen op 31 maart.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 14-02-2019

Feb 14, 2019
Loading posts...