<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 08, 2021

Turkije zet punt achter ‘sofagate’ en leugens: EU vroeg er zelf om

Om direct een einde te maken aan de vele aantijgingen die Turkije ontvangt dat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie dinsdag niet op een stoel naast president Recep Tayyip Erdoğan maar op een nabijgelegen bank moest gaan zitten in het paleis in Ankara, zei buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu donderdag dat de EU zelf om een dergelijke zitformatie vroeg.

Turkije kreeg al gauw internationale ‘kritiek’ dat ‘het niet beleefd omging met de Europese leiders’. “In het protocol is hier aan het verzoek van de EU-kant voldaan. Zo’n zitplaatsopstelling is geregeld na suggesties uit EU-kant”, benadrukte de Turkse minister. De ‘sofagate’ zorgde ook voor diplomatieke ruzie tussen Turkije en Italië.

Çavuşoğlu: “Turkije is een staat die al heel lang bestaat en verwelkomt niet voor de eerste keer gasten. De protocolregels die voor gasten tijdens hun verblijf in Turkije gelden, zijn in lijn met internationale protocolregels en de Turkse gastvrijheid. Er zijn oneerlijke beschuldigingen tegen Turkije. Voorafgaand aan elk bezoek komen kanten bij elkaar voor de stoelindeling. Er is aan het verzoek van de EU voldaan. Een dergelijke zitplaatsopstelling is geregeld na suggesties van de EU-delegatie. Punt.”

Dinsdag ontving Erdoğan de twee Europese leiders Charles Michel, voorzitter van de EU-Raad en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. De twee wisten onderling even niet wie naast Erdoğan mocht zitten. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 08-04-2021

Apr 08, 2021
Loading posts...