<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 10, 2019

Turkije zwicht niet en boort verder

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken herhaalde woensdag dat Turkije vastbesloten is op te komen voor de rechten van Turks-Cyprioten in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

“Ofwel de rijkdom wordt eerlijk gedeeld, of wordt een gemeenschappelijke oplossing gevonden of Turkije blijft de rechten van Turks-Cyprioten verdedigen”, sprak minister Mevlüt Çavuşoğlu tijdens een persconferentie in de hoofdstad Ankara.

Turkije zal zijn booractiviteiten in de oostelijke Middellandse Zee blijven voortzetten, zei Çavuşoğlu. “Geen enkel land of internationale instelling heeft het recht om commentaar daarop te leveren.”

Het Turkse boorschip Fatih begon in mei met boren. Dat gebeurt in een regio 75 kilometer (42 zeemijl) voor de westkust van het eiland Cyprus. Het gebied valt volledig binnen het Turkse continentale plat dat bij de VN geregistreerd staat. Ook zijn de nodige vergunningen verleend.

Athene en de Grieks-Cypriotische regering verzetten zich tegen de Turkse booractiviteiten. Ze dreigen de bemanning van de Turkse schepen te arresteren en zetten tot ergernis van Ankara leiders van de Europese Unie ertoe aan zich bij hun kritiek aan te sluiten. Ondertussen boren ze zelf wel in de regio. De VS en EU “maken zich zorgen om de Turkse booractiviteiten”, die gevolgd worden door een Israëlisch satellietbedrijf. (LEES meer)

Turkije bestrijdt op consequente wijze de eenzijdige boringen van de Grieks-Cypriotische overheid in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Turks-Cyprioten hebben ook rechten op de hulpbronnen in het gebied, benadrukt Ankara. De Turkse boorschepen in de regio, inmiddels twee schepen, worden beschermd door het Turkse leger.

De Turkse topdiplomaat sprak ook de hoop uit dat de nieuwe regering in Griekenland Turkije zal helpen om zijn betrekkingen met Griekenland constructiever te handhaven in de Egeïsche en oostelijke Middellandse Zee.

Çavuşoğlu benadrukte dat Turkije de geschillen met Griekenland in de Egeïsche Zee wil oplossen en niet uit is op escalatie van de spanningen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 10-07-2019

Jul 10, 2019
Loading posts...