<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 11, 2019

Turkije zwicht niet voor dreigementen: VS gaat te ver

De Amerikaanse kritiek op de deal van Turkije om een Russisch S-400 raketafweersysteem te kopen, gaat te ver, zei de woordvoerder van de regerende partij van Turkije maandag. De VS zou denken aan een JSF-boycot (F-35) en verklaarde recent op dreigende wijze dat Turkije de S-400 maar beter niet aanschaft.

“Met die opmerkingen gaan ze over de schreef”, vertelde woordvoerder Ömer Çelik aan verslaggevers in de hoofdstad Ankara.

Ze hebben het “onredelijke” punt bereikt dat de Amerikanen zouden besluiten om de JSF-overeenkomst met Turkije te ontbinden, “iets dat een bondgenoot van de NAVO onwaardig is”, liet Çelik weten. Overigens kan een dergelijke boycot consequenties hebben voor de hele wereld, laten deskundigen weten. (LEES meer)

“Bondgenoten kunnen problemen oplossen door te praten”, zei hij en benadrukte dat niemand Turkije kan bedreigen.

Amerikaanse functionarissen suggereren dat Turkije Amerikaanse Patriot-raketten moet kopen in plaats van het Russische systeem, omdat de S-400 “onverenigbaar is met NAVO-systemen”. Griekenland gebruikt ook een Russisch afweersysteem, de S-300.

Het Amerikaanse luchtafweersysteem is een miljard duurder dan de Russische S-400 en werd tot ergernis van Ankara eerder niet verkocht aan Turkije.

Maar Turkse functionarissen schoten terug dat de overeenkomst met Rusland doorgaat, zelfs als Turkije ook Patriotten zou kopen. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan denkt al aan de S-500, de nieuwere versie.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 11-03-2019

Mar 11, 2019
Loading posts...