<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Sep 15, 2021

Turks-joodse expositie uit Ottomaanse tijden naar Amsterdam

Het Yunus Emre Instituut in Amsterdam presenteert vanaf september een maand lang een selectie van meer dan vijftig werken van vijfendertig Sefardische kunstenaars. De Sefardische joden zijn afkomstig uit Spanje en Portugal en vestigden zich in Turkije ten tijde van het Ottomaanse Rijk.

Het doel van de tentoonstelling is om de culturele en sociale situatie van Sefardische joden vanuit verschillende gezichtspunten en perspectieven te laten zien, met verschillende kleuren die terug te vinden zijn in schilderijen, foto’s, keramiek en reliëfs. De werken worden gepresenteerd samen met historische digitale beelden, waardevolle replica’s, schilderijen, foto’s en tekeningen van Ottomaanse joodse kleding uit het Museum van Turkse Joden in Istanbul.

Culturele brug

Het internationale Turkse cultuurinstituut wil met de tentoonstelling een culturele brug vormen tussen Amsterdam en Istanbul, is verklaard. Aanvankelijk was het gepland om het in 2020 (75 jaar bevrijding) te organiseren, maar als gevolg van de coronapandemie kon dat niet doorgaan. De mix van de rijke cultuur van Istanbul en het Sefardische erfgoed is de inspiratie achter alle werken van de kunstenaars. “Het toont geselecteerde kunstwerken uit de geschiedenis, populaire cultuur, alternatieve vormen en traditionele kunst.”

Onder de erekunstenaars bevinden zich internationaal bekende hedendaagse kunstenaars Habib Gerez, Bubi en fotograaf İzzet Keribar. Zij hebben in de afgelopen jaren meerdere internationale prijzen gewonnen.

Het multiculturele evenement, dat de rijke diversiteit van de Turkse Sefardische cultuur laat zien, werd samengesteld door kunstenares Terry Katalan. De tentoonstelling, die met de filosofie van Yunus Emre de boodschap van vrede, liefde en verdraagzaamheid aan de wereld wil overbrengen, wil laten zien hoe verschillende culturele identiteiten eeuwenlang in harmonie kunnen leven.

Joden in Turkije

De joodse gemeenschap in het Ottomaanse Rijk heeft een lange en rijke geschiedenis. Van de verdreven Sefardische joden vestigden velen zich op uitnodiging van Sultan Bayezid II in het Ottomaanse domein. De sultan stuurde een vloot om hen te evacueren en bood hen het Ottomaanse staatsburgerschap en volledige religieuze vrijheid aan. In feite was het Europese jodendom al lang vóór 1492 op de hoogte van de gunstige omstandigheden die bestonden voor joden in het Ottomaanse Rijk, dat een hemel voor de joden bleek te zijn. (LEES meer)

Expositie in Amsterdam

Het evenement wordt onder andere door de steun van het museum van Turkse joden en de Century Foundation in Istanbul alsmede het Cervantes Instituut, het Joods Historisch Museum in Amsterdam en het Joods Cultureel Kwartier gerealiseerd.

De tentoonstelling is van 6 september t/m 12 november, maandag t/m vrijdag, te bezichtigen tussen 11.00 en 16.00 uur. Ook is een online impressie beschikbaar via de link: KLIK

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 15-09-2021

Sep 15, 2021
Loading posts...