<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 25, 2021

Turkse dronegenie eert Turkse Nobelprijswinnaar tijdens grootste techfestival

De Turkse Nobelprijswinnaar voor Scheikunde Aziz Sancar heeft vrijdag het Teknofest, het grootste lucht- en ruimtevaart- en techfestival ter wereld, bijgewoond. De Turkse genie Selçuk Bayraktar, onder andere bekend van de megadrone Akıncı en tevens schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, kustte uit respect de hand van Sancar.

“Ik kwam hier om wetenschap en technologie in Turkije en de Turkse wereld te promoten. Wat ik hier zag, maakt mij echt trots en bemoedigt mij”, zei de Turkse Nobelprijswinnaar in zijn toespraak in Istanbul.

Toekomstige Nobelprijswinnaars, zei Sancar, kunnen afkomstig zijn van Teknofest en hij adviseerde iedereen om voor de mensheid te werken. “Werk aan wetenschap, werk aan technologie”, moedigde de wereldbekende wetenschapper aan.

Hij riep de jongeren op om “hard te werken, vastberaden te blijven, zelfs als dingen niet goed gaan, en te werken met de mentaliteit van ‘of ik verover Istanbul of Istanbul verovert mij’ zoals Mehmet de Veroveraar (Ottomaanse sultan) dat zei. “Vergeet de liefde voor je land niet. Niets kan zonder.”

Sancar ontving in 2015 de Nobelprijs voor de Scheikunde, samen met Tomas Lindahl en Paul Modrich voor hun mechanistische studies van DNA-herstel. (LEES meer)

Het zesdaagse Teknofest op de luchthaven Atatürk in Istanbul, dat dinsdag begon, wordt zondag afgesloten. Het is een jaarlijkse tentoonstelling over de commercialisering van octrooien, uitvindingen en nieuwe producten. Het tevens grote feest bevat meerdere vliegshows met allerlei vliegtuigen, ook van eigen makelij (Hürkuş), onbemande luchtvaartuigen (Akıncı, TB2, Aksüngür) en helikopters (Gökbey en Atak); seminars, wedstrijden en beurzen.

Honderden teams deden mee aan diverse wedstrijden. De 2021-editie van het festival bevatte vele technologiewedstrijden in tientallen verschillende categorieën, zoals slim transport, helikopterontwerp, biotechnologie, robotica, vliegende auto’s, raketten en onbemande onderwatersystemen. President Erdoğan deelde prijzen uit aan de winnende teams.

 

Bayraktar

Selçuk Bayraktar, de voorzitter van de organisatie achter het evenement, de Turkse Technology Team Foundation (T3 Foundation), zei dat nieuwe ideeën en nieuwe uitvindingen die de wereld vooruit helpen, afkomstig zijn van start-ups en jonge mensen. Bayraktar is ook bekend als de Turkse dronevader.

Tegenwoordig spreken toonaangevende wereldwijde media over Turkse start-ups, benadrukte hij. “Turkije moet zijn eigen transformatie doorvoeren om te voorkomen dat het wordt veroordeeld tot een wereld die is geconstrueerd door woeste kapitalistische technologiemonopolies.”

Hij riep de jongeren op om “je niet te laten ontmoedigen door de obstakels die op je pad komen” en “origineel te wezen in alles wat je doet”. Hij sneerde daarmee ook naar China, “dat alles kopieert”, terwijl Turken zelf met originele ideeën en ontwerpen komen.

Het nieuwe Turkije

Mustafa Varank, de Turkse minister van Industrie en Technologie, zei dat de belangstelling voor het evenement jaar na jaar toeneemt.

Wat betreft de geavanceerde defensie- en technologieproducten van Turkije die tijdens het evenement worden gepresenteerd, zoals de eigen helikopter Gökbey en het gewapende onbemande luchtvaartuig (UAV) Aksüngür, merkte de minister op dat Turkije een productiecentrum van de kritieke technologieën zou moeten zijn in plaats van een consument.

Varank benadrukte dat net zoals de buitenlandse pers spreekt over het dronesucces van Turkije, “ze de komende jaren zullen schrijven over het succes van het land op het gebied van autonome voertuigen, onbemande onderwatervoertuigen en vliegende auto’s”.

Vorig jaar werd het evenement vanwege de pandemische maatregelen virtueel georganiseerd in de zuidelijke provincie Gaziantep.

In 2019 bezochten zo’n 1,72 miljoen mensen het techfestival in Istanbul.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 25-09-2021

Sep 25, 2021
Loading posts...