<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 14, 2022

Turkse droom komt uit: vliegen tussen Istanbul en groene hemel Rize

In Turkije is zaterdag een nieuwe droom uitgekomen. Het is voortaan mogelijk om te vliegen tussen het noordwestelijke Istanbul en de bergachtige provincies Rize en Artvin helemaal in het noordoosten.

Makkelijker gezegd dan gedaan: de regio staat wel bekend als de groene hemel dankzij zijn schitterend beboste bergen, maar kent daardoor geen enige egale landoppervlakte voor een middenklasse luchthaven. Daarvoor kwamen de Turken met een megaproject: een volledig zelf ontworpen, aangelegde en gebouwde luchthaven op zee, waarvan maar vier in de wereld zijn en daarvan weer één in Turkije is (tussen Ordu en Giresun).

Voor luchthaven Rize-Artvin was het nodig om in totaal 100 miljoen ton land terug te winnen vanuit de nabijgelegen zee. In 2017 begon men met realisatie en in mei 2022, zaterdag 14 mei, landden al de eerste grote vliegtuigen, driemaal een Airbus: het prestigieuze regeringstoestel van Turkije, verleng passagierstoestel van Turkish Airlines (genaamd Rize-Artvin) en het bijna 70 meter lange landsvliegtuig van Azerbeidzjan.

Passagiers van de eerste reguliere dienst van Turkish Airlines vanuit Istanbul reageerden zoals verwacht eensgezind: “Een (kinder)droom komt uit”, zei men steeds. “Spannend en prachtig allemaal.”

Vluchtnummer TK2538 had ook een speciale boodschap: de 2 staat voor de twee steden, 53 is het kentekennummer van Rize en 8 van Artvin.

Met de auto duurt het 1.200 kilometer lange traject tussen Istanbul en Rize zo’n 14 uur, met de bus een stuk langer. Vliegen maakt daar sinds zaterdag slechts anderhalf uur van.

Grand Opening Rize-Artvin Airport

De opening van het meesterwerk op zee is zaterdag grootschalig gevierd. (LEES meer + FOTO’S)

 

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 14-05-2022

May 14, 2022
Loading posts...