<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 14, 2018

Turkse metro nummer 1 van Europa

De eerste onbemande metrolijn van Turkije in Istanbul is gerangschikt als de grootste geautomatiseerde metrolijn van Europa.

Dat liet het gemeentehuis van Istanbul weten onder verwijzing naar een Brusselse transportvereniging.

De lijn is ‘s werelds derde en grootste geautomatiseerde lijn van Europa, rapporteerde de Internationale Vereniging van Openbaar Vervoer (UITP).

UITP analyseerde in het nieuwe rapport zelfrijdende metro’s met een passagierscapaciteit van meer dan 500 in een enkele reis, verklaarde de Turkse gemeente.

“Volgens de cijfers van het UITP Observatorium van Zelfrijdende Metro’s hebben treinen van Istanbul met routenummer M5 de hoogste capaciteit in Europa en de derde hoogste capaciteit ter wereld”, benadrukte UITP.

De grote autonome metrolijn in Istanbul komt op mondiaal niveau na de twee gigantische geautomatiseerde metrolijnen in Singapore, de Circle MRT en de North East MRT-lijnen, is verklaard.

De Turkse ondergrondse spoorweg tussen de districten Üskudar, Ümraniye, Çekmeköy en Sancaktepe met een passagierscapaciteit van 1.620 mensen, is groter dan die in Rome (1.200 passagiers), Barcelona (895 passagiers) en Parijs (722 passagiers). Het Turkse metrosysteem liet nog eens twintig andere volautomatische metrolijnen ver achter zich.

Uit het rapport bleek ook dat van de 62 geautomatiseerde metro’s over de hele wereld slechts 22 meer dan 500 passagiers in één enkele reis kunnen vervoeren.

De eerste fase van de onbemande metrolijn van Istanbul werd in december 2017 in gebruik genomen en diende tot nu toe meer dan 25 miljoen mensen, terwijl de tweede fase van de metro in oktober 2018 werd gelanceerd en meer dan 2,4 miljoen passagiers vervoerde.

UITP werd opgericht in 1885 en bracht de 50 belangrijkste tramspoorbedrijven van Europa bijeen in Brussel om de vereniging op te richten. Dat aantal kwam uiteindelijk uit op 63 aangesloten bedrijven uit negen landen.

De internationale OV-vereniging, die regelmatig veel data verzamelt met betrekking tot openbaar vervoer en stedelijke mobiliteit, vertegenwoordigt 1.500 lidbedrijven die toegang geven tot meer dan 18.000 contacten uit de domeinen van stedelijke, lokale, regionale en nationale mobiliteit uit meer dan 96 landen op alle continenten.

Kocaeli

In de Turkse stad Kocaeli werd eind oktober het startsein gegeven van een tweede groot zelfrijdend metroproject ter waarde van bijna een miljard euro. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 14-11-2018

Nov 14, 2018
Loading posts...