<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 13, 2016

Turkse minister haalt uit naar ambassadeur VS

De Turkse minister Bekir Bozdağ (Justitie) is niet blij met de Amerikaanse bemoeienis na de ontslagen terreurfunctionarissen in Oost-Turkije. De Amerikanen wensen dat er nieuwe verkiezingen plaatsvinden in gemeenten die terreurgroepen hebben gesteund en maken zich zorgen over de ontslagen.

“De uitvoerende en wetgevende macht in Turkije oefent zijn taak uit en heeft zijn bevoegdheden”, schreef Bozdağ op Twitter na de reactie van de Amerikaanse ambassade in Ankara. “Turkije zal van geen enkel land of macht toestemming of bevestiging vragen wat het moet doen.”

De Turkse minister herinnerde de Amerikaanse diplomaat dat Turkije een grote en sterke staat is. “Daarnaast is Turkije volledig onafhankelijk en soeverein. Turkije zal niemand toestaan zich te bemoeien met onze uitvoerende en wetgevende macht, die gekozen is door het volk.”

Bozdağ gaf aan dat de Amerikaanse ambassadeur moeite heeft met het begrijpen dat landen niet moeten bemoeien met de rechtsstaat van een ander. “Wij zullen het hem leren, ook al moeten we daar veel geduld voor hebben.”

Premier

De Turkse premier Binali Yildirim had ook iets te zeggen tegen de Verenigde Staten. “De wetten schrijven duidelijk voor wat er moet gebeuren als ambtenaren en burgemeesters strafbare feiten plegen”, zei hij nadat de ontslagen functionarissen logistieke centra hebben gemaakt van de gemeenten voor de terroristische afscheidingsbeweging PKK, geld van de regering en het volk hebben doorgestuurd naar terroristen en met werktuig en voertuigen van de gemeente bommen hebben getransporteerd.

“Het is pas een probleem als wij de wetten niet naleven die voorschrijven wat er moet gebeuren in dit soort gevallen. Het is ons primaire taak om te doen wat de wetten van ons eisen [ontslaan en berechten]”, reageerde de Turkse premier.

President

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vindt dat er te laat is ingegrepen. “Dit moest eerder gebeuren. We hebben veel videobewijzen van wat er allemaal is gedaan. Sommige ambtenaren waren al gearresteerd, hierop volgde hun ontslag. Het recht heeft gesproken. De burgemeesters en ambtenaren die hebben geholpen aan terreuractiviteiten krijgen hun verdiende loon”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA

Sep 13, 2016
Loading posts...