<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 21, 2019

Turkse minister: VS aan tafel met door Turkije uitgeschakelde terreurgroep

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken zei dinsdag dat de VS twee weken geleden een ontmoeting had met de verboden terroristische marxistisch-leninistische communistische terreurpartij MLKP in Syrië.

In een interview met de Turkse omroep HaberTürk zei minister Süleyman Soylu dat “de Amerikanen 14 dagen geleden MLKP-leden ontmoetten” en dat “Turkije wel weet wat er is besproken”.

De MLKP, opgericht in 1994, is op plattelandsgebieden uitgeschakeld door Turkse veiligheidsdiensten.

Schorsing HDP-burgemeesters

Over de HDP-burgemeesters die begin deze week uit hun functie zijn gezet, reageerde de Turkse minister: “Dat besluit is een juridische beslissing, geen politieke.”

Maandag schorste het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken de burgemeesters van de steden Diyarbakır, Mardin en Van – respectievelijk Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk en Bedia Özgökçe Ertan – en verving hen tijdelijk met door de staat benoemde gouverneurs van die provincies.

Het ministerie verklaarde dat de drie HDP-burgemeesters veel aanklachten aan hun broek hebben hangen variërend van terreurpropaganda, lidmaatschap bij een terreurgroep, openlijke steun aan terroristen, waaronder financieel, illegale praktijken en bijwoning van uitvaartdiensten van uitgeschakelde terroristen. (LEES meer + FOTO’S)

De actie van het ministerie van de al geliefde Soylu is zeer lovend ontvangen door een overgroot deel van de Turken. Oppositiepartij MHP bedankte de minister persoonlijk.

Wel is er een punt van kritiek bij reagerende Turken dat de staat te lang heeft gewacht met die maatregelen, terwijl de vermeende terreurpraktijken van de HDP-burgemeesters zo openlijk zouden plaatsvinden. (LEES meer + FOTO’S)

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en Soylu waarschuwden veel eerder dat burgemeesters van de HDP zich niet moeten inmengen in terreurzaken en anders de staat voor de nationale veiligheid en eenheid van Turkije zou ingrijpen.

Ook is gemeld dat de verwachte afkeurende reacties van westerse politici op de Turkse antiterreurmaatregelen niet serieus zullen worden genomen en niet oprecht zijn. Journalisten Murat Çiçek en Hikmet Genç vroegen zich in de eerste uren na de maatregelen cynisch af of “[Europarlementariër en Turkije-rapporteur] Kati Piri al een [afkeurend] bericht had geplaatst”. (VIDEO)

Turkije verklaarde ook dat elk democratieland dezelfde schorsingsmaatregelen zou nemen. “De stembiljetten van het volk zijn gereinigd [nadat het was besmeurd]”, aldus Soylu.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 21-08-2019

Aug 21, 2019
Loading posts...