<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 21, 2019

Turkse minister waarschuwt dreigende EU

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu vraagt zich af Europese regeringen het zes maanden zullen volhouden als Turkije de grenzen opent en vluchtelingen toestaat hun reis naar Europa verder te vervolgen.

Turkije is geen land dat aan het lijntje gehouden kan worden, sprak Soylu tijdens een bijeenkomst van de marine in Izmir. “We kampen met de grootste vluchtelingenstroom ooit.”

Zijn opmerkingen komen nadat opnieuw bekend is geworden dat de EU zich niet aan de afspraken heeft gehouden en het beloofde bedrag bestemd voor Syrische vluchtelingen nog steeds niet is overgemaakt.

“Als we de deuren [grenzen] openen, houdt geen enkele Europese regering het zes maanden vol. Laten we het anders even proberen. Europa heeft ons in de steek gelaten in de strijd tegen illegale migratie”, zei de Turkse minister.

Soylu onderstreepte dat Turkije “heel goed weet wie dit vluchtelingenprobleem heeft veroorzaakt en vanwege welke belangen”. “We zullen niet toestaan dat Turkije een illegaal migrantencentrum wordt. We naderen een periode waarin we korte metten maken met mensenhandelaren en duistere organisaties, Turks of buitenlands.”

Ook adviseerde de Turkse minister dat de EU niet een hoge toon moet aanslaan tegen Turkije. “Het is makkelijk om Turkije in het Europees Parlement flink te bekritiseren. Als men met 150 vluchtelingen wordt geconfronteerd, zien we de paniek in Europa.”

Turkije vangt op eigen kracht zo’n 4 miljoen vluchtelingen op, waarvan 3,6 miljoen uit Syrië. Het land heeft daarvoor uit eigen middelen meer dan 30 miljard dollar uitgegeven. De buitenlandse hulp uit met name de EU is niet noemenswaardig klein. Het toegezegde bedrag van 6 miljard euro is niet overgemaakt aan Turkije.

Deze week besloot de EU Turkije te sanctioneren vanwege gasboringen bij het Turkse deel van het eiland Cyprus. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – IZMIR | Gepubliceerd: 21-07-2019

Jul 21, 2019
Loading posts...