<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 11, 2018

Turkse president in artikel WSJ: ‘Laatste waarschuwing’

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft in een artikel dat hij voor de Amerikaanse krant Wall Street Journal heeft geschreven internationale gemeenschappen gewezen op de verantwoordelijk die ook zij dragen voor de situatie in Idlib.

In het nieuwsstuk genaamd ‘De wereld moet Assad stoppen’ schreef Erdoğan dat een passieve houding omtrent Idlib, nu er een grote aanval dreigt op de stad, zeer grote gevolgen zal hebben. “We kunnen de Syrische bevolking niet overlaten aan Assad. Het regime gebruikt terreurbestrijding als dekmantel om alle oppositiegroepen te vernietigen.”

Idlib is de laatste afslag voor de hele mensheid, stelde de Turkse president. “Als Europa en de VS niets doen, zullen niet alleen Syriërs getroffen worden, maar de hele wereld. Turkije heeft alles gedaan wat het kon om de aanvallen op Idlib te stoppen. Als we succesvol willen zijn, moet ook het overige deel van de wereld, de eigen belangen aan de kant schuivend, ingrijpen en werken aan een politieke oplossing.”

Turkije blijft ondanks alle dreigingen sterk, liet Erdoğan weten. “We vangen meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen op. Tegelijkertijd zijn we aangevallen door terreurgroepen: de zogenaamde Islamitische Staat (Daesh) en PKK. Ook zij kregen Turkije niet klein.”

De VS moet niet alleen willen ingrijpen als Assad chemische wapens gebruikt. “Met conventionele wapens zijn veel meer burgers vermoord. Naast het Westen zijn ook Rusland en Iran verantwoordelijk voor het stoppen van deze humanitaire ramp.”

“Maak niet de fout door begrip te tonen voor de ‘antiterrorismestrijd’ van Assad. Wat Assad doet is fout. Men mag en kan geen burgers opofferen in de strijd tegen terreur. Dit zorgt alleen maar voor radicalisme en nog meer terreur. De reden dat Daesh is ontstaan, is vanwege de gebeurtenissen in Syrië. Om de terroristen van HTS in Idlib, die slechts een klein van de bevolking is, aan te pakken, moet er een internationale en uitgebreide antiterreurstrijd komen. Zo kunnen ook de buitenlandse strijders voor de rechter worden gesleept. Turkije heeft [in met name Jarablus, Al-Bab en Afrin] bewezen hoe er zonder burgerdoden gestreden kan worden tegen terreurgroepen zoals Daesh en PKK (YPG/PYD)”, aldus Erdoğan.

In Teheran vroeg Turkije tijdens de Syrië-top om een wapenstilstand in Idlib. Bronnen melden dat Rusland een neutrale houding aannam daarin, maar Iran de term staakt-het-vuren niet wilde zien in de slotverklaring.

Vluchtelingenstroom

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu verklaarde deze week dat een mogelijke nieuwe vluchtelingenstroom uit Idlib naast Turkije ook Europa zal raken.

De Turkse minister gaf ook aan dat Turkije alles op alles zet om de radicale gewapende groeperingen in Idlib te scheiden van de bevolking. Deze groepen terroristen kregen vrij spel van Assad, liet hij weten.

“Die terreurgroepen zijn door het regime en handlangers naar Idlib gestuurd vanaf Aleppo, Oost-Ghouta en zelfs via corridors uit het zuiden. Waarom hebben ze deze gevaarlijke terroristen, toen die mogelijkheid bestond, niet uitgeschakeld? We hebben zo vaak duidelijk gezegd dat de aanwezigheid van die terreurgroepen als smoes wordt gebruikt om Idlib aan te vallen. Het regime gebruikt dat als dekmantel voor hun aanvallen”, aldus Çavuşoğlu. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 11-09-2018

Sep 11, 2018
Loading posts...