<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Dec 09, 2020

Turkse rampendienst trekt portemonnee weer wijd open voor internationale hulp

De Turkse staatsdienst voor rampenbestrijding AFAD heeft vorig jaar zo’n 55 miljoen dollar uitgegeven aan internationale humanitaire hulp in elf landen.

AFAD meldt een toename van de vraag naar internationale hulp als gevolg van natuurrampen en een verdere verslechtering van conflicten in Syrië en Jemen.

“AFAD zet zich in voor het helen van de wonden van mensen over de hele wereld die zijn getroffen door oorlog, hongersnood en andere rampen. Alleen al in 2019 heeft AFAD contact opgenomen met elf landen en gereageerd op oproepen van nationale regeringen”, beschrijft een recent AFAD-rapport.

Het bedrag dat aan hulp wordt besteed is exclusief operationele en logistieke kosten.

Hulpmodel

“In plaats van een afhankelijkheidscyclus te creëren, is de Turkse benadering van internationale humanitaire hulp om landen de middelen te bieden om zich te ontwikkelen en onafhankelijk te worden”, benadrukt het rapport.

Turkije werkt via zijn hulporganisatie ook samen met lokale niet-gouvernementele organisaties. Zo werden in Jemen mobiele gezondheidsklinieken geïnstalleerd voor degenen die geen toegang hadden tot gezondheidsfaciliteiten.

Sinds 2009 heeft AFAD ten minste 1,2 miljard dollar besteed aan Syrië in de vorm van humanitaire hulp. Volgens een rapport van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de VN vangt het Syrische Idlib momenteel ongeveer 3 miljoen mensen op, waarvan 1,8 miljoen intern ontheemden (IDP’s).

Momenteel coördineert AFAD vier kampen in de regio Idlib. Het houdt ook toezicht op de bouw van 50.000 brikettenhuizen die naar verwachting tegen het einde van dit jaar zullen zijn voltooid.

AFAD-voorzitter Mehmet Güllüoğlu reageerde dat “Jemen na 5 jaar oorlog de ergste humanitaire crisis ter wereld is”.

“Met bijna 80 procent van de bevolking die in honger leeft, ziekte-uitbraken en het gebrek aan onderdak en gezondheidsvoorzieningen, groeit de crisis in Jemen en is er aanvullende financiële hulp nodig. In totaal droeg AFAD in 2019 humanitaire hulp in Jemen ter waarde van 1,2 miljoen dollar af. De humanitaire hulp die in dit jaar werd verleend, kwam ten goede aan 268.466 mensen”, aldus het rapport.

Güllüoğlu beloofde ondanks alle verwachtingen hun inspanningen op het gebied van humanitaire hulp voort te zetten.

“Ondanks alle bezorgdheid over de veiligheid zal AFAD, door samen te werken met lokale experts, zijn humanitaire missies in het buitenland voortzetten en ervoor zorgen dat niemand slecht onderdak of onvoldoende voedsel heeft.”

Turkije

Turkije staat in het Global Humanitarian Assistance Report van Development Initiatives bekend als het land met “de hoogste uitgaven aan humanitaire hulp” in 2018 en 2019. (LEES meer)

Vorige week kondigde minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu aan dat Turkije ook in 2021 een uitgebreid humanitair buitenlandbeleid zal blijven voeren. Daarnaast heeft Turkije 156 landen geholpen aan middelen tijdens de coronapandemie.

TIKA

Via de staatsorganisatie voor ontwikkelingshulp TIKA heeft Turkije in vijftien jaar meer dan 20.000 steunprojecten gerealiseerd over de hele wereld. Daarbij worden ook complete scholen, appartementencomplexen en ziekenhuizen geschonken aan behoeftige landen. (LEES meer + FOTO’S)

Recent heeft Turkije de schulden van Somalië aan het IMF afgelost. (LEES meer)

Turkse hulporganisaties

Turkse hulporganisaties, zoals Kızılay (Turkse Rode Halve Maan), IHH en Diyanet Foundation, zijn ook ongekend in de wereld actief op het gebied van humanitaire hulp. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 09-12-2020

Dec 09, 2020
Loading posts...