<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Feb 14, 2019

Turkse supermarkten gooien prijzen omlaag

Meerdere grote Turkse supermarkten en winkelketen hebben als antwoord op de gereguleerde verkooppunten van gemeentes de groenteprijzen met meer dan de helft gehalveerd. De winkels kregen eerder veel kritiek omdat ze de prijzen volgens veel Turken ongegrond verhoogden, terwijl de economie al langer is gestabiliseerd. Winkelketen verwezen daarop naar groothandelaren.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan gaf persoonlijk opdracht tot het openen van verkooppunten beheerd door gemeentes nadat groenteprijzen meer dan verdubbelden. Dat kwam mede omdat tussenpersonen in de groentesector en marktlui prijzen willekeurig wijzigden, is gemeld.

“Tussenpersonen beginnen al te huilen en eisen dat gemeenteverkooppunten sluiten”, kopte een grote Turkse nieuwswebsite donderdag nu de prijzen zijn gehalveerd. Ook zijn buitenlandse winkelketen onder de loep gelegd en worden hun stappen nauwlettend gevolgd. Groenteprijzen liggen nu tussen de gewende ‘lage’ prijzen van 2 tot 6 lira (omgerekend 30 eurocent tot een euro), terwijl peper nog voor kort 20 lira per kilo (3,33 euro) kostte en voor ophef zorgde.

In Istanbul zijn 50 gemeentegroentewinkels geopend, in Ankara 30. Die worden sinds de eerste dag drukbezocht. Bovendien worden de Turken een bezorgservice aangeboden via de postdienst zodat ze niet in de rij hoeven te staan. Ze kunnen online verse groente bestellen en laten bezorgen voor hetzelfde lage tarief.

“Zowel de verkoper als de koper zijn enorm tevreden. De kwaliteit van de producten liggen zelfs soms hoger dan die op de markt”, aldus Fahrettin Poyraz, algemeen directeur van de coöperatieve vereniging die de gemeenteverkooppunten heeft gerealiseerd.

Verwacht wordt dat er ook andere producten zoals fruit, peulvruchten en schoonmaakartikelen door de gemeente zullen worden aangeboden als tegenaanval op onrustzaaiers en groothandelaren die de markt manipuleren. De Turkse president noemde ze deze week “voedselterroristen”. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 14-02-2019

Feb 14, 2019
Loading posts...