<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
May 26, 2019

Turkse universiteit richt faculteiten op in bevrijd Noord-Syrië

De Turkse Gaziantep Universiteit is van plan meerdere faculteiten te openen in het noorden van Syrië. Die regio is dankzij Turkse legeroperaties bevrijd van terroristen.

“Er is veel vraag naar onderwijs van lokale vertegenwoordigers en provinciale leiders. Dat heb ik persoonlijk ook ervaren toen ik naar het gebied afreisde. Ze hebben het echt nodig”, zei Ali Gür, rector van de Gaziantep Universiteit, in een interview.

Nadat lokale Syriërs het hoogwaardige onderwijs zagen dat op een Turkse vakschool werd gegeven die vorig jaar in Jarabulus in Aleppo was geopend, vroeg de universiteit Turkse onderwijsbeambten toestemming om faculteiten op te zetten in de districten Al Bab, Azaz en Mare in Noord-Syrië.

Volgens Gür zullen de faculteiten in Syrië zich richten op economie, onderwijs en techniek. Zo’n 2.700 aankomende studenten hebben al vaardigheidsexamens afgelegd.

Turkije vangt momenteel ongeveer 4 miljoen Syrische vluchtelingen op, meer dan welk land ook ter wereld. Een deel van hen zal binnenkort terugkeren naar hun thuisland om zich in te schrijven voor de faculteiten. Meer dan 320.000 Syrische vluchtelingen in Turkije zijn teruggekeerd naar Noord-Syrië waar weer vrede en stabiliteit heerst.

Gür zei dat Syriërs die terugkeren voor het onderwijs en in Syrië blijven omdat studenten in aanmerking komen voor beurzen. “Ons doel is om studenten terug te sturen,” voegde hij eraan toe, in de hoop een nieuwe generatie op te voeden.

Vanaf 2016 voerde Turkije twee grote militaire operaties uit in het noordwesten van Syrië – missie Eufraat Schild en Olijftak – met als doel het gebied van terroristische groeperingen, de YPG en Daesh, te zuiveren.

Kinderen

Dankzij Turkije gaan ook vele Syrische basisschoolleerlingen weer naar school. (LEES meer + Exclusieve FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – GAZIANTEP | Gepubliceerd: 26-05-2019

May 26, 2019
Loading posts...