<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Feb 16, 2019

Venezuela: Couppoging VS mislukt

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei vrijdag dat een door Washington beoogde staatsgreep in zijn land is mislukt. Hij roept op tot “dialoog, begrip en respect” om de crisis op te lossen.

Tijdens de viering van de 200ste verjaardag van Simon Bolivar’s Angostura-speech in de staat Bolivia in het zuidoosten, zei Maduro: “Het Witte Huis zit op een doodlopende weg. De staatsgreep is mislukt.” Hij verwees naar de steun van Washington voor oppositieleider Juan Guaido, die vorige maand zichtzelf verklaarde tot “waarnemend president” van Venezuela.

Maduro gaf de VS ook de schuld omdat de politieke dialoog met de oppositie is belet door de VS en dat president Donald Trump deze fout maakte vanwege zijn adviseurs.

“Het Yankee-imperium heeft zijn politieke, diplomatieke en economische macht gebruikt om te proberen een marionettenregering op te richten door een staatsgreep te plegen”, zei Maduro.

Hij vervolgde dat Venezuela donderdag 933 ton medicijnen en medische goederen [als steun] uit Rusland, China en Cuba heeft ontvangen. Er is daar voor betaald, zei hij, en benadrukte dat Venezuela geen ‘bedelaar’ is en dat de economische omstandigheden verbeteren. Ook is Amerikaanse steun afgewezen omdat dat niet wordt vertrouwd.

Het evenement ter gelegenheid van de verjaardag van de toespraak van Bolivar, die de onafhankelijkheidsbeweging tegen de Spaanse overheersing leidde in Latijns-Amerika, is bijgewoond door leden van het kabinet, Maduro’s vrouw Cilia Flores en militaire functionarissen.

Maduro noemde eerder deze week de Amerikaanse regering “een bende (racistische) extremisten”. (LEES meer)

Venezuela is sinds 10 januari opgeschrikt door protesten, toen president Nicolas Maduro werd beëdigd voor een tweede termijn na een door de oppositie geboycotte verkiezing. De spanningen namen toe toen oppositieleider Guaido zich op 23 januari tot president verklaarde, een stap die werd gesteund door de VS en vele Europese landen, waaronder Nederland, en Latijns-Amerikaanse landen.

Turkije, Rusland, China, Iran, Bolivia en Mexico hebben laten weten achter de gekozen Maduro te staan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – CARACAS | Gepubliceerd: 16-02-2019

Feb 16, 2019
Loading posts...