<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 25, 2020

Verbale klappen: Turkije waarschuwt Griekenland in bijzijn van Duitsland

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft Griekenland dinsdag gewaarschuwd voor het nemen van misstappen in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Turkije is bereid “alles te doen wat nodig is” om zijn legitieme belangen in de regio te beschermen, maakte minister Mevlüt Çavuşoğlu namens zijn land iedereen duidelijk.

Met die waarschuwing kwam de Turkse minister tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Duitse tegenhanger en bemiddelaar in kwestie Heiko Maas in de hoofdstad Ankara. De twee hadden een verscheidenheid aan kwesties besproken, waaronder de coronapandemie, ontwikkelingen in Libië en vooral het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Hij drong er ook bij Griekenland op aan om “zichzelf niet in gevaar te brengen” door zich te laten meesleuren door “sommige landen” in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Çavuşoğlu noemde geen landen op, maar Griekenland werkte onlangs samen met Frankrijk en Egypte tegen het Turkse maritieme beleid.

De Turkse minister benadrukte dat de recente escalatie van de spanningen in het oostelijke Middellandse Zeegebied te wijten is “aan de aanpak en verwend gedrag van Griekenland en de Grieks-Cypriotische regering, niet die van Turkije”.

Tijdens de persconferentie benadrukte Maas ook dat escalatie in het oostelijke Middellandse Zeegebied noch de EU, noch Turkije, noch Griekenland helpt.

Eerste klappen

Deze week stuurden Turkije en later Griekenland tegenstrijdige waarschuwingen over energie-exploratie en militaire oefeningen in de Middellandse Zee. Kort daarvoor probeerde een Grieks oorlogschip de activiteiten van het Turkse onderzoeksschip Oruç Reis te blokkeren, waarna het na ‘een aanvaring’ met een Turks fregat beschadigde en noodgedwongen terug moest naar een Griekse haven.

Griekenland heeft de huidige energie-exploratie van Turkije in het oostelijke Middellandse Zeegebied betwist, in een poging om Turks maritiem gebied te veroveren op basis van kleine eilanden nabij de Turkse kust.

Turkije – het land met de langste kustlijn aan de Middellandse Zee – heeft boorschepen uitgezonden om energie te zoeken op het continentale plat, en zegt dat zowel Turkije als de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) rechten hebben in de regio.

De dialoog over een eerlijke verdeling van deze middelen zal voor alle partijen een win-win zijn, aldus Turkse functionarissen. Mocht dat niet lukken, is Turkije in staat om de kwaadaardige allianties die het land willen bestelen, diens rechten willen ontnemen en in de regio voor diens kusten willen opsluiten, te vernietigen, zo officieel verwoord. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 25-08-2020

Aug 25, 2020
Loading posts...