<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Sep 18, 2018

VN begroet reddingspoging Turkije Syrische Idlib en voorkoming bloedbad

De ontmoeting tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zijn Russische tegenhanger, Vladimir Putin, voor Syrië was “erg belangrijk”, verklaarde een VN-functionaris maandag.

VN-woordvoerder van de secretaris-generaal, Stephane Dujarric, zei dat de ontmoeting tussen de twee leiders een “positieve” impact zou hebben op burgers in de noordwestelijke provincie Idlib in Syrië, omdat ze “een groot risico lopen”.

Zijn opmerkingen kwamen nadat Turkije en Rusland op maandag overeenkwamen om Idlib in een zogeheten wapenvrije gedemilitariseerde zone te veranderen. (LEES meer + FOTO’S)

Ankara en Moskou tekenden een memorandum van overeenstemming waarin wordt aangedrongen op stabilisatie van de situatie en wapenstilstand in de de-escalatiezone van Idlib.

Jan Egeland, adviseur van de speciale afgezant van de VN voor Syrië, drong er maandag bij de Syrische regering en de gewapende oppositie op aan de deal te respecteren en geen bloedvergieten uit te lokken en toegang te verlenen voor humanitaire hulp.

“Eindelijk hoop voor 3 miljoen Syrische burgers in Idlib: Rusland en Turkije zijn het eens over een plan dat een gruwelijke oorlog in bijzijn van vluchtelingen kan voorkomen”, schreef Egeland op Twitter.

De overeenkomst wordt in Turkije gezien als een diplomatische zege.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – NEW YORK | Gepubliceerd: 18-09-2018

Sep 18, 2018
Loading posts...