<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 17, 2018

Erdoğan haalt Putin over voor veilige burgerzone in Idlib

In de Russische stad Sotsji zijn Rusland en Turkije overeengekomen voor een wapenvrije zone in de Syrische stad Idlib die vele burgerlevens moet redden. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan reisde daarvoor maandag af naar Sotsji en sprak in zijn reddingspoging van de stad vol Syrische burgers opnieuw met president Vladimir Putin van Rusland.

“We hebben besloten om een wapenvrije zone te creëren op een gebied van 15 tot 20 kilometer groot. Op voorstel van Erdoğan wordt de regio ook vrijgemaakt van zware wapens”, liet de Russische president weten.

De Turkse president zei dat Rusland en Turkije op gecoördineerde wijze de regio in de gaten zullen houden. “Turkije zal ook gebruik maken van de observatiepunten die het heeft in het de-escalatiegedeelte van Idlib.”

De veilige zone is bedoeld voor de (huidige) bevolking van Idlib. Terreurgroepen krijgen geen doorgang.

Assad

De Syrische president Assad is van plan een groot offensief te starten op Idlib die veel burgerdoden als gevolg kan hebben. Hij wordt daarin met name gesteund door Iran en Rusland. De VN waarschuwt voor de grootste humanitaire ramp van de eenentwintigste eeuw als dat gebeurt. In een zeer klein deel van de stad bevinden zich terroristen, terwijl in Idlib 3,5 miljoen burgers leven. Een grote vluchtelingenstroom uit Idlib gaat niet alleen Turkije raken, maar ook Europa.

Volgens Turkije gebruikt Assad die ‘antiterreurstrijd’ als dekmantel om de gehele oppositie te vernietigen en de stad in te nemen. Hij kreeg namelijk eerder de kans om die kleine groep terroristen uit te schakelen, maar deed dat niet. (LEES meer)

VN

De VN riep begin september Erdoğan, die zich al jaren inspant voor Syrië, om hulp voor een oplossing in Idlib (LEES meer). Acht VN-landen, waaronder Nederland, spraken op 7 september steun uit aan de diplomatieke inspanningen van Turkije (LEES meer). Het Verenigd Koninkrijk liet vorige week in de VN-Veiligheidsraad weten “volledig achter Erdoğan te staan inzake Idlib”. (LEES meer)

Turkije pleit voor een gezamenlijke antiterreurstrijd die de terreurgroepen uit Idlib moet scheiden, zonder dat de stad compleet, inclusief burgers, wordt vernietigd. Turkije verwijst daarin ook naar de twee zeer succesvolle antiterreurmissies die het recent heeft uitgevoerd in Noord-Syrië, missie Eufraat Schild en Olijftak, waarbij meer dan 3.000 Daesh- en 4.500 YPG-terroristen zijn uitgeschakeld zonder dat daarbij één burgerslachtoffer is gevallen. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – SOTSJI | Gepubliceerd: 17-09-2018

Sep 17, 2018
Loading posts...