<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Dec 01, 2015

VS bewijst claim Erdogan: Oliehandel IS-Assad-regime

Het ministerie van Financiën van de Verenigde Staten heeft de Syrische zakenman George Haswani en zijn bedrijf HESCO Engineering and Construction Company op de zwarte lijst geplaatst wegens oliehandel met terreurgroep IS (Daesh). Haswani is als bemiddelaar ingezet voor het regime van president Assad om olie te kopen van IS.

Dat meldt een functionaris van het ministerie aan AA.

De bankrekeningen van de Syrische zakenman zijn inmiddels bevroren. Ook is het voor zijn bedrijf verboden handel te drijven met de Verenigde Staten. “De Verenigde Staten is het eerste land die maatregelen neemt tegen een land dat olie koopt van IS. Dat laat ook de strijd van de Verenigde Staten tegen het Assad-regime en IS zien”, meldt het ministerie.

De door de VS op de zwarte lijst geplaatste Haswani is onbereikbaar. Ook ligt de website van zijn bedrijf, waarvan de Syrische ministeries van Defensie, Energie en Natuurlijke hulpbronnen en Syrische oliemaatschappijen die onder toezicht staan van de Syrische staat een klant van zijn, uit de lucht.

“De geruchten zijn bewezen”

Deskundigen zeggen dat met de sanctie die de Verenigde Staten heeft opgelegd de geruchten die ze al langer hoorden zijn bewezen.

Jean Seznec, senior expert bij de Atlantische Raad, zegt dat het om een officiële beschuldiging gaat. “We hoorden al langer geruchten dat het Assad-regime olie koopt van IS. Deze zijn nu met de sanctie van de VS bewezen.”

Fatih Birol, uitvoerend directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), zegt dat de maatregel een belangrijke bijdrage zal leveren in de strijd tegen IS: “Dat er zo een terreurgroep bestaat die ook nog over olievoorraden beschikt is een groot probleem voor de energieveiligheid van het Midden Oosten. De maatregel is een belangrijke stap richting de oplossing.”

Senior expert Greg Myre van het Middle East Institute (MEI) in Washington zegt dat de Verenigde Staten de economische druk op de terreurgroep probeert te verhogen. “Naar mijn mening horen de recente bombardementen op olietankers van IS bij de inspanningen die de Verenigde Staten heeft om de bron van de financiële middelen van IS te vinden.”

President Erdoğan

De Turkse president Erdoğan haalde fel uit naar de beschuldigingen dat Turkije een oliehandel heeft met IS. De beschuldigingen kwamen recent uit kant van de Russische president Putin. “Wie dit niet kan bewijzen is een lasteraar en moet zich schamen. Het Assad-regime koopt olie van IS. Wie het Assad-regime steunt, steunt regelrecht IS. 120 landen zijn tegen het Assad-regime”, sprak Erdoğan.

De Turkse president gaf ook aan zijn presidentschap op te geven als de beschuldigingen bewezen kunnen worden. “Kan Putin dat ook doen als hij dat niet kan bewijzen?”, zei Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON

Dec 01, 2015
Loading posts...