<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 16, 2021

VS: China pleegt genocide tegen Oeigoeren en andere moslims

Een Amerikaanse commissie rapporteert dat China misdaden tegen de menselijkheid en mogelijk ook genocide pleegt tegen Oeigoeren en andere moslimminderheden in de westelijke provincie Xinjiang.

“De Chinese regering werkt opzettelijk aan de vernietiging van Oeigoerse en andere minderheidsfamilies, cultuur en religieuze aanhang”, verklaarde de Congressional-Executive Commission on China (CECC) in haar jaarverslag 2020.

Naast nieuw bewijs van een systematisch en wijdverbreid beleid van gedwongen sterilisatie en geboorteonderdrukking van Oeigoerse vrouwen en andere minderheden, zijn er een half miljoen kinderen van middelbare en lagere schoolleeftijd, van wie velen onvrijwillig van hun familie worden gescheiden, aldus de CECC.

Al deze trends “moeten in overweging worden genomen bij het bepalen of de Chinese regering verantwoordelijk is voor het plegen van gruweldaden – inclusief genocide – tegen Oeigoeren, Kazachen en andere Turkse en overwegend Islamitische etnische minderheden in China”, onderstreepte het rapport.

China wordt er algemeen van beschuldigd Oeigoeren in kampen te hebben ondergebracht. Volgens het World Uyghur Congress hebben maar liefst 1,6 miljoen Oeigoeren China verlaten om in het buitenland te gaan wonen.

Mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch (HRW) en Amnesty International, beschuldigen Peking ervan 12 miljoen Oeigoeren te onderdrukken, van wie de meesten moslims zijn.

In een HRW-rapport uit 2018 werd een campagne van de Chinese regering beschreven als “willekeurige massale detentie, marteling, gedwongen politieke indoctrinatie en massale bewaking van de moslims in Xinjiang”.

China heeft echter herhaaldelijk beschuldigingen ontkend dat het detentiekampen exploiteert in zijn noordwestelijke autonome regio en beweert in plaats daarvan dat ze Oeigoeren “heropvoeden”.

De VS voerde deze week ook een importverbod in voor producten uit Xinjiang.

Verenigd Koninkrijk

Een soortgelijke zet kwam recent ook uit het Verenigd Koninkrijk. De Britse regering noemt de Chinese misdaden “gruwelijke barbarij” en zal Britse bedrijven die zakendoen met Chinezen in Xinjiang zwaar straffen vanwege dwangarbeid. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 16-01-2021

Jan 16, 2021
Loading posts...