<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Apr 02, 2019

VS doet niets om moordzaak Khashoggi op te lossen

Zes maanden na de moord op Saudische journalist Jamal Khashoggi heeft de Amerikaanse president Donald Trump nog steeds niets gedaan om de verantwoordelijken en daders verantwoordelijk te stellen, schreef The Washington Post maandag.

In een opiniestuk is gesteld dat het algemeen wordt aangenomen dat Khashoggi, een medewerker van The Post, is vermoord in opdracht van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Toch worden Bin Salman en de coördinator van de operatie Saud al-Qahtani van repercussies buitengesloten.

“Nu, een half jaar nadat deze gruwelijke daad de wereld heeft geschokt, is het de moeite waard om de balans op te maken van wat er als reactie op is gedaan – en wat niet”, schreef The Post.

“Mohammed bin Salman is de wereld rondgevlogen, gaf een ‘high five’ aan de Russische president Vladimir Poetin, werd intiemer met China en stond zij aan zij met andere wereldleiders als onderdeel van een wereldwijde tournee om zijn reputatie te redden.”

De krant prees echter de inspanningen van de internationale gemeenschap om de moord te veroordelen en op te roepen tot actie. Ongeveer 36 landen verenigden zich bij de VN-Mensenrechtenraad om de moord te veroordelen en de Saudi’s te verzoeken samen te werken met het onderzoek dat door de VN wordt uitgevoerd.

Het Congres bood ook zijn eigen berisping aan, nam een ​​resolutie aan om de steun van de VS voor de door de Saudische coalitieoorlog in Jemen te beëindigen en herhaalde herhaaldelijk kritiek op de reactie van Washington op de moord.

Ondertussen heeft Trump een heel andere benadering gekozen, volgens The Post. De Amerikaanse president uit geen kritiek op de kroonprins en wil geen enige verdere actie tegen het koninkrijk ondernemen, afgezien van het plaatsen van sancties tegen de 17 personen die volgens de Saudische regering verantwoordelijk zijn voor de daad.

“In dit impotente antwoord overtreedt Trump niet alleen de wet, hij ondermijnt ook de geloofwaardigheid en morele autoriteit van de Verenigde Staten”, schreef de krant.

“Er kunnen niet nog eens zes maanden voorbijgaan aan de verantwoordelijkheid voor deze afschuwelijke misdaad. Rechtvaardigheid voor een onschuldige journalist – en Amerika’s meest cruciale belangen – vereist niets minder”, aldus The Post.

Trump

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA beweert dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman de opdracht gaf om journalist Jamal Khashoggi te vermoorden.

De Amerikaanse president Donald Trump, die wordt beschuldigd van nauwe banden met bin Salman, wees de rapporten eerder af en reageerde op een vraag of de Saudische kroonprins achter de moord zit: “Misschien wel, maar misschien ook niet. Dankzij Saudi-Arabië bezitten we daar een grote legerbasis. Anders zat Israël in de problemen.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 02-04-2019

Apr 02, 2019
Loading posts...