<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 29, 2019

VS hoopt dat Turkije alsnog afziet van defensiesysteem S-400

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper hoopt dat Turkije alsnog afziet van het Russische S-400-luchtafweersysteem en daarmee terugkeert naar het F-35-programma (JSF).

Dat zei Esper woensdag tegen verslaggevers in het Pentagon tijdens een buitengewoon zeldzame nieuwsbriefing.

“Ik heb publiekelijk en privé tegen mijn Turkse tegenhanger heel duidelijk gezegd: het is ofwel de F-35 of de S-400. Het is niet allebei. Het is niet parkeren in de garage en de andere uitrollen. Het is het een of het ander”, zei de Amerikaanse defensieminister.

“Het is betreurenswaardig waar we nu zijn. Zoals ik al zei, Turkije is al heel lang een geweldige partner en bondgenoot. Ik hoop dat ze terugkomen in onze richting en echt zullen voldoen aan wat vroeger met de NAVO is overeengekomen, namelijk het afstoten van Russische apparatuur uit het Sovjettijdperk”, zei Esper. “Ze lijken in een andere richting te bewegen.”

Regering-Trump heeft Turkije al uit het F-35-project gezet vanwege de ontvangst van de S-400 in Ankara, maar sommige hoop was gericht op een compromis waarbij Turkije het Russische luchtafweersysteem kon behouden, maar het kon uitschakelen om terug te keren naar het F-35-programma.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft herhaaldelijk zijn terughoudendheid uitgesproken om Turkije te sanctioneren wegens de aankoop van de S-400. De Amerikaanse regering heeft volgehouden dat het S-400-systeem de geavanceerde jager zou kunnen blootstellen aan mogelijke Russische bedreigingen en onverenigbaar is met NAVO-systemen.

Turkije verklaart echter veelvuldig dat de S-400 niet in de NAVO-systemen zou worden geïntegreerd en geen bedreiging vormt voor de alliantie.

Trump geeft de regering van Barack Obama de schuld van de huidige ruzie vanwege zijn weigering om een ​​deal te sluiten met Turkije om het Amerikaanse luchtafweersysteem Patriot te verkopen aan Turkije.

Turkije ontving dinsdag de tweede partij van de S-400. Ankara ontving zijn eerste voorraad S-400-raketten in juli. De levering van de eerste batterij is voltooid op 25 juli.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan trekt zich niets van Amerikaanse dreigementen en inspecteerde deze week het Russische JSF-alternatief, de Su-57, in Moskou. (LEES meer + FOTO’S)

De Turkse regering benadrukt vaker dat de S-400 uit noodzaak is aangeschaft en zeer cruciaal is voor de nationale veiligheid van Turkije. Het land vindt zich ook vaker in de steek gelaten door westerse landen wanneer defensiesteun nodig was en geen wapens mocht aanschaffen. Ondertussen denkt Turkije aan de aanschaf en gezamenlijke productie van de nieuwe S-500. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 29-08-2019

Aug 29, 2019
Loading posts...