<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 07, 2019

Turkije denkt aan S-500 terwijl VS dreigt vanwege S-400

De Turkse president zei woensdag dat Ankara een overeenkomst heeft bereikt over de aankoop van het Russische raketafweersysteem S-400 en Turkije dit niet zal ontbinden.

“De S-400-deal is afgerond, de overeenkomst met de Russen is ondertekend en de [beoogde] coproductie start”, zei Recep Tayyip Erdogan in een interview op televisie. “Later kunnen we met de S-500, de volgende generatie, werken.”

Amerikaanse functionarissen hebben gesuggereerd dat Turkije Amerikaanse Patriot-raketten moet kopen in plaats van het Russische systeem, omdat de S-400 onverenigbaar is met NAVO-systemen. Maar Turkse functionarissen leiten weten dat Turkije geen stap terug zal zetten nu er een akkoord is met Rusland, zelfs als Turkije ook de een miljard dollar duurdere Patriotten (3,5) zou kopen.

VS

De VS is niet blij met de S-400-zet van Turkije. “Dat is tegen onze politiek”, zei de Amerikaanse buitenlandwoordvoerster toen en dreigde met meer sancties. NAVO-partner Griekenland maakt gebruik van de S-300, een oudere versie.

Turkije heeft veelvuldig laten weten Europese luchtafweersystemen aan te willen schaffen voor de eigen veiligheid, maar tegenwerking ondervond en genoodzaakt was naar alternatieven te zoeken.

De NAVO bevestigde in juli dat Turkije wordt bedreigd met ballistische raketten uit Syrië en ze dit volgen. De alliantie beloofde Turkije steun (LEES meer), maar Turkije wil het zekere voor het onzekere nemen met de S-400 en zich sneller en beter verdedigen.

Turkije probeerde veel eerder het Amerikaanse luchtverdedigingssysteem aan te schaffen, maar ondervond toen veel tegenwerking. Daarop besloot Ankara in 2017 de Russische S-400 te kopen. Deze stap werd bekritiseerd door het Pentagon, dat waarschuwde dat de aanschaf van de S-400 de Turks-Amerikaanse betrekkingen zou schaden. Aan een JSF-boycot (F-35) als vergelding moet de VS helemaal niet eens denken, melden deskundigen. (LEES meer)

Levering

De installatie van het uit Rusland gekochte raketafweersysteem in Turkije begint mogelijk al in oktober. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 07-03-2019

Mar 07, 2019
Loading posts...