<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 19, 2018

VS keurt alsnog verkoop Patriots aan Turkije goed

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een mogelijke verkoop van het raketafweersysteem Patriot aan Turkije goedgekeurd.

Dat maakte het Pentagon bekend.

Volgens het Defense Security Cooperation Agency keurde de afdeling de verkoop goed van tachtig Patriot MIM-104E-raketten, zestig PAC-3-raketten en bijbehorende apparatuur. Het bureau heeft het Congres op de hoogte gebracht van de mogelijke verkoop ter waarde van 3,5 miljard dollar.

De verkoop omvat radarsets, aansturingscontrolestations, lanceerstations, communicatieapparatuur, gereedschappen en testapparatuur, bereik- en testprogramma’s en ondersteuningsapparatuur.

“De voorgestelde verkoop zal de defensieve vermogens van het Turkse leger vergroten om te waken tegen vijandige agressie en NAVO-bondgenoten beschermen die mogelijk binnen de grenzen van Turkije kunnen trainen en opereren. Turkije zou dit systeem zonder problemen in zijn strijdkrachten kunnen opnemen”, aldus de verklaring.

Turkije probeerde eerder het luchtverdedigingssysteem van de VS te kopen, maar de raketten zijn nooit verkocht aan Turkije wanneer ze het meest nodig waren, aldus de Turkse regering.

De Amerikaanse ommezwaai komt nadat Turkije een contract met Rusland heeft gesloten om het S-400 luchtverdedigingssysteem aan te schaffen. De installatie van het S-400-systeem in Turkije zal naar verwachting in oktober 2019 beginnen.

Washington heeft geklaagd dat het Russische systeem niet compatibel is met wapens die door andere NAVO-landen worden gebruikt.

Los daarvan waarschuwde het Pentagon eind november in een rapport dat het kopen van het S-400-systeem onvermijdelijke negatieve gevolgen zou hebben voor de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Turkije, evenals de rol van Turkije in de NAVO.

Patriotraketten worden gebruikt voor defensiedoeleinden, voornamelijk om binnenkomende raketten en vliegtuigen neer te schieten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 19-12-2018

Dec 19, 2018
Loading posts...