<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 18, 2018

VS vraagt Turkije geen offensief te starten tegen terreurgroep in Afrin

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Turkije gevraagd geen offensief te starten tegen terreurgroep PYD/YPG in de Syrische regio Afrin. “Hou de nadruk op Daesh”, is het verzoek van de Amerikanen.

Dat liet de Amerikaanse woordvoerster Heather Nauert donderdag weten.

Het Amerikaanse verzoek komt bovenop de ‘onduidelijke uitingen’ van dat land over de oprichting van een grensleger bestaand uit PYD/YPG-terroristen. De VS gaf eerder aan dat ze een dergelijk leger, dat door Turkije is aangemerkt als een leger van terroristen, actief steunen. In een tweede Amerikaanse verklaring is gezegd dat de VS “begrip toont” voor de zorgen van Turkije vanwege terroristen in de regio.

Turkije laat weten dat het offensief nodig is voor zelfverdediging, omdat Turkije iedere dag wordt aangevallen vanuit Afrin, aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu. Het land heeft veel militair materieel gestuurd naar de Turks-Syrische grens.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan had eerder, op maandag, ook een verzoek aan de VS: “Beter halen alle ‘bondgenoten’ van Turkije zelf hun vlaggen weg bij PYD/YPG-terreurkantoren, voordat wij dat (na de schoonmaak) zelf moeten overhandigen aan hen.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 18-01-2018

Jan 18, 2018
 • Ozturk

  De VS ‘toont begrip’ voor de zorgen van Turkije.
  Ten eerste toont de VS absoluut geen begrip voor de zorgen van Turkije, tenzij Turkije militair dreigt in te grijpen.
  Ten tweede, als de VS dan ‘begrip heeft’ voor de zorgen, dan zullen zij dus ook de daad bij het woord moeten voegen en er als ‘bondgenoot’ voor moeten zorgen dat Turkije niet bedreigt wordt door de partij met wie de VS een alliantie is aangegaan.
  Ten derde heeft de VS destijds het aanbod van hun belangrijkste NAVO-partner (Turkije) om samen DAESH te verslaan afgeslagen, ten faveure van de YPG terroristen, waardoor zij zichzelf nu in een onmogelijk spagaat hebben gemanoeuvreerd.

  Ten vierde heeft de VS geen enkel recht van spreken, want de VS is in deze niet de bedreigde partij, integendeel, zij heeft zich in de positie gemanoeuvreerd waarbij zij zich heeft gelieerd met de bedreigende partij.
  Dat gaat technisch gezien zelfs zover, dat wanneer de YPG Turkije mocht aanvallen of anderszins terroriseren, dat de VS dan via het NAVO Artikel 5 gebonden is om Turkije te helpen zich te verdedigen tegen de aanvaller.
  Feitelijk moet de VS dan tegen zichzelf gaan vechten?? Snapt u het nog?

  Ten vijfde, heeft de VS iedere diplomatieke autoriteit in het midden-oosten wel verspeeld door de recente Jeruzalem-actie.

  Ten zesde is het woord van de VS absoluut onbetrouwbaar, dus Turkije mag geen enkele waarde toekennen aan een toezegging van de VS in ruil voor een niet-aanvalsverklaring. De VS had Turkije immers beloofd dat de YPG ten westen van de Eufraat geen permanent land zou innemen/besturen.
  Turkije moest die toezegging ook weer middels militair ingrijpen (Eufraat Schild) zelf afdwingen.

  Kortom, de VS, absoluut onbetrouwbaar.
  Turkije moet simpelweg zelf ingrijpen en doen wat nodig is om Turkse burgers veiligheid te bieden. Geen terroristen aan onze grenzen.

Loading posts...