<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Sep 04, 2018

Wit-Rusland wil dollar dumpen en handel met Turkse lira

Wit-Rusland wil net als meerdere andere landen geen handel meer met de dollar. “Wij willen overschakelen naar handel met de Turkse lira en Wit-Russische roebel (BYR).”

Dat zei de Wit-Russische ambassadeur in Ankara Andrei Savinykh tijdens een bijeenkomst met de Turkse Handelskamer ATO.

Turkije en Wit-Rusland hebben een actieve economie, zei de ambassadeur. “De overschakeling op eigen valuta zal positief bijdragen aan de handelsbetrekkingen.”

Savinykh verklaarde ook dat Wit-Rusland werkt aan een nieuw economisch model met Turkije waarin “alles [procedures] wat de handel belemmert of vertraagt, zal worden opgeheven”.

ATO-voorzitter Gürsel Baran reageerde dat het mogelijk is dat beide landen voortaan in eigen valuta handelen.

Turkije

De beoogde zet van Wit-Rusland komt in een tijdsperiode waarin de VS Turkije, voor de ogen van de hele wereld, economisch heeft aangevallen en het land in het nauw wil drijven door de wisselkoersen te manipuleren, aldus de Turkse regering.

Turkije benadrukte in augustus dat landen zich willen bevrijden uit de klauwen van de dollar nu dat als manipulatief dreiginstrument wordt gebruikt en een onbetrouwbaar betaalmiddel is geworden. Dat werd nogmaals bevestigd na de huidige Amerikaanse aanval op de Turkse economie, is verklaard. (LEES meer)

Turkije waarschuwde de VS dat het spijt zal krijgen als de aanvallen niet stoppen. Minister Berat Albayrak van Financiën zei ook dat Turkije de economische oorlog tegen de VS zal overwinnen. De Amerikaanse aanvallen werken juist averechts, stelde hij en liet weten dat Turkije profijt begint te krijgen vanwege nieuwe (blijvende) beslissingen die voordelig werken.

Rusland en China vinden dat Turkije machtig genoeg om de valutaoorlog te overwinnen. De Russen melden dat zij ook vinden dat het tijd is voor een nieuwe wereldmunt, met name tussen BRICS-landen. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 04-09-2018

Sep 04, 2018
Loading posts...